Πέρυσι, περισσότεροι από 6.500 χόρεψαν και διασκέδασαν σε ένα από τα πιο γνωστά beach parties της χώρας, στην παραλία Χρυσή Ακτή στα Χανιά. Αύριο, το Chania Beach Party, το οποίο αναμένεται να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό ξένων και εγχώριων επισκεπτών, θα πραγματοποιηθεί για πέμπτη συνεχή χρονιά, αυτή τη φορά όμως σε ιδιόκτητο χώρο και όχι στην άμμο εξαιτίας απόφασης του υπουργείου Οικονομικών.

Μουσική, χορός στην παραλία, αλκοόλ και το κέφι στα ύψη. Το ελληνικό καλοκαίρι για τις νεαρές –κυρίως –ηλικίες είναι συνδεδεμένο με τα πάρτι και τις συναυλίες στην παραλία. Διασκέδαση, στην οποία, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε στις 22 Ιουλίου η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει από δω και στο εξής να μπει φρένο.

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. Οι οδηγίες του υπουργείου κάνουν λόγο για απαγόρευση των beach parties και της δυνατής μουσικής στις παραλίες. Μάλιστα, η εγκύκλιος είχε ως πρώτους αποδέκτες δήμους της Κρήτης καθώς και τις λιμενικές Αρχές του νησιού.
Αφορμή για την έκδοση της εγκυκλίου, όπως υποστηρίζουν τουριστικοί και επιχειρηματικοί φορείς του νησιού, στάθηκε συναυλία έλληνα καλλιτέχνη το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου σε παραλία όπου παρατηρήθηκαν χελώνες καρέτα καρέτα.

Ετσι, βάσει των νέων οδηγιών απαγορεύονται η κατάληψη κοινόχρηστης παραλίας, όχθης λίμνης ή ποταμού και η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, συναυλιών ή beach parties, εάν η ένταση της μουσικής υπερβαίνει τα 50 ντεσιμπέλ. Σε περίπτωση, μάλιστα, που οι αρμόδιες υπηρεσίες καταγράφουν παράβαση, θα πρέπει να προβαίνουν στις αντίστοιχες ενέργειες, με αποστολή πλήρων στοιχείων των καταπατητών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εγκύκλιο.

«Από τη στιγμή που έχει βγει τέτοια απόφαση, θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Γι’ αυτό κι εμείς αποφασίσαμε να μην πραγματοποιήσουμε την εκδήλωσή μας στην παραλία αλλά σε ιδιόκτητο χώρο, πολύ κοντά στην άμμο, παρόλο που η παραλία στην οποία και τα προηγούμενα χρόνια διοργανώναμε το beach party δεν είναι προστατευόμενη για τη χελώνα καρέτα καρέτα. Στα πέντε χρόνια τώρα που πραγματοποιούμε τη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν έχει δημιουργηθεί το παραμικρό, κι αυτό γιατί ακολουθούνται κανόνες ασφαλείας» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος διοργάνωσης του beach party που θα πραγματοποιηθεί αύριο στα Χανιά, Ανδρέας Γαρυφαλής.
Τα τελευταία χρόνια τα beach parties και οι συναυλίες στην παραλία αποτελούν τουριστικό προϊόν, που ενισχύει την οικονομία των επιχειρήσεων κοντά στις ακτές. «Οι επιχειρηματίες, τα εστιατόρια, ακόμη και τα μίνι μάρκετ επωφελούνται από τη διοργάνωση τέτοιων events, τα οποία συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες. Οπως και να έχει, δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν αποφάσεις στη μέση της σεζόν, τη στιγμή που έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις και έχουν γίνει ήδη οι πληρωμές» προσθέτει ο κ. Γαρυφαλής.
Το γεγονός ότι στον πίνακα αποδεκτών της εγκυκλίου περιλαμβάνονται μόνο ΟΤΑ και φορείς της Κρήτης έχει δημιουργήσει αλαλούμ για το αν τελικά θα έχει πανελλαδική ισχύ, και μάλιστα άμεσα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με την προ ημερών ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές του τρίτου Summer Beach Festival στον Γαλησσά της Σύρου που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Αυγούστου, αναφέρουν ότι επίσημα δεν έχει σταλεί καμία εγκύκλιος στον δήμο. «Επίσημα δεν έχει σταλεί τίποτε απολύτως στον δήμο μας, παρά μόνο σε κάποια περιφέρεια της Κρήτης και αυτούς και μόνο αφορά. Αλλωστε αυτό που θα γίνει στις 16 Αυγούστου είναι πολιτιστική εκδήλωση. Αν τις επόμενες μέρες φτάσει και προς τα δω κάτι, κανείς δεν το γνωρίζει. Η ομάδα είναι έτοιμη για την εκδήλωση» λένε οι διοργανωτές.
Ακόμη και το διάσημο φεστιβάλ στο Νεστόριο Καστοριάς, που φέτος κλείνει τα 37 χρόνια του, θα πραγματοποιηθεί κανονικά, σύμφωνα με τους υπευθύνους.

Ηδη, πάντως, επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού και της διασκέδασης δηλώνουν αναστατωμένοι με την εφαρμογή της εγκυκλίου. Με ανάρτησή του στο facebook ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κώστας Λεβέντης, κάνει λόγο για απόφαση που θα πλήξει τους επιχειρηματίες. «Το υπουργείο Οικονομικών απαγορεύει τα beach parties και τη δυνατή μουσική στις παραλίες. Εχουν τρελαθεί εντελώς στο υπουργείο; Τους χτύπησε το 23% στο κεφάλι. O επιχειρηματίας πληρώνει σε κτηματική υπηρεσία, πληρώνει στον δήμο, πληρώνει πνευματικά, πληρώνει, πληρώνει…».

ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ. Μετά την άνοδο του ΦΠΑ, η εφαρμογή αυτών των αυστηρών οδηγιών έρχεται, όπως λένε οι επιχειρηματίες, να αποτελειώσει τον κλάδο του τουρισμού. «Δεν κατανοούμε πώς μια τέτοια εγκύκλιος μπορεί να βοηθήσει, τη στιγμή που βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι επαγγελματίες του κλάδου ουσιαστικά περιμένουν, με τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, να δουλέψουν τώρα τον Αύγουστο.

Για μία ακόμη φορά θίγονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κι αυτές οι εκδηλώσεις στις παραλίες προσελκύουν τουρίστες, άλλωστε ο κόσμος έρχεται στη χώρα μας και στα νησιά μας όχι μόνο για να κοιμηθεί, αλλά για να κολυμπήσει, να φάει και να διασκεδάσει. Και πρέπει να του παρέχουμε ένα πλήρες τουριστικό πακέτο. Εάν πραγματικά οι αρμόδιες υπηρεσίες θέλουν να προστατεύσουν την υδρόβια και αμφίβια ζωή, καλό είναι να κάνουν μια καταγραφή των σημείων – παραλιών που όντως θα πρέπει να προστατευθούν και όχι να βγάζουν μια οριζόντια οδηγία» τονίζει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, Νίκη Κωνσταντίνου.