Το Πουέρτο Ρίκο αθέτησε την πληρωμή του χρέους του, καταβάλλοντας μόνο ένα κλάσμα του ποσού που όφειλε με την ωρίμανση ομολόγων την 1η Αυγούστου, εκθέτοντας το βάθος των προβλημάτων οικονομικής φύσης και χρηματορροών στο νησί, και ανοίγοντας το δρόμο για δικαστική διεκδίκηση οφειλών από τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με δήλωση της διοικητού της Κυβερνητικής Τράπεζας Ανάπτυξης, Μέλμπα Ακόστα, τη Δευτέρα, η κοινοπολιτεία πλήρωσε μόνο 628.000 δολάρια από τα 58 εκατομμύρια του χρέους σε ομόλογα της Public Finance Corp (PFC), θυγατρικής της Τράπεζας Ανάπτυξης. «Λόγω της έλλειψης των παρακρατηθέντων πόρων αυτό το οικονομικό έτος, το σύνολο της πληρωμής στο PFC δεν έγινε σήμερα» είπε η Ακόστα.

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Αλεχάντρο Γκαρσία Παντίλα, σόκαρε τους επενδυτές τον Ιούνιο όταν δήλωσε ότι το χρέος του νησιού, που έφτανε τα 72 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν θα μπορούσε να πληρωθεί και χρειαζόταν αναδιάρθρωση. Η αθέτηση πληρωμής αποτελεί την πρώτη χρεοκοπία της κοινοπολιτείας.

Η χρεοκοπία μπορεί να δρομολογήσει μάχη με τους επενδυτές, καθώς αναλυτές όπως ο Ντάνιελ Χάνσον, της χρηματιστηριακής εταιρείας Height Securities, δήλωσε σε ερευνητικό σημείωμα την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν πολύ πιθανό οι επενδυτές να καταθέσουν μήνυση στο Σαν Χουάν από την Τρίτη (σήμερα) κιόλας.

Ενώ το Πουέρτο Ρίκο ισχυρίζεται ότι η αθέτηση μιας πληρωμής δεν αποτελεί χρεοκοπία γιατί η βουλή του δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να παρακρατήσει τους αναγκαίους πόρους για αποπληρωμή, οι οίκοι αξιολόγησης και οι επενδυτές βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά.

«Η άποψη του Moody’s για το γεγονός αυτό είναι ότι αποτελεί χρεοκοπία» είπε η αναλύτρια του οίκου Εμιλι Ρέϊμς σε γραπτή δήλωση. «Αυτό αποτελεί την απαρχή μιας σειράς, όπως πιστεύουμε, ευρειών χρεοκοπιών των δανείων της κοινοπολιτείας».