Δέκα άνδρες εκτελέστηκαν στο Χαλέπι της Συρίας έπειτα από τη σχετική απόφαση θρησκευτικού δικαστηρίου στο οποίο πλειοψηφεί το Μέτωπο αλ Νόσρα, το συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δύο από τους άνδρες κατηγορούνταν για μοιχεία, ενώ οι άλλοι οκτώ κατηγορούνται ότι συνεργάζονταν με το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο. Και οι δέκα εκτελέστηκαν δια πυροβολισμού.

Οι εκτελέσεις έγιναν στη συνοικία Σάαρ στο ανατολικό Χαλέπι το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Σύρων ανταρτών, έπειτα από απόφαση θρησκευτικού δικαστηρίου στο οποίο συμμετέχουν πολλές ισλαμιστικές ομάδες, όμως την πλειοψηφία διαθέτει το Μέτωπο αλ Νόσρα.

Πέντε από τους οκτώ άνδρες που κατηγορούνταν για συνεργασία με το καθεστώς ήταν αντάρτες, ενώ οι υπόλοιποι μέλη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.

Θρησκευτικά δικαστήρια έχουν δημιουργηθεί σε πολλές πόλεις και χωριά της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών ή τζιχαντιστικών οργανώσεων, όπως το Μέτωπο αλ Νόσρα.

Στο μεταξύ ο συριακός στρατός απώθησε τους αντάρτες από μια περιοχή στα περίχωρα της επαρχίας Λαττάκεια, προπύργιο του Άσαντ, έπειτα από μάχες που κόστισαν τη ζωή σε 40 ανθρώπους και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η προέλαση των ανταρτών απειλούσε αρκετά σουνιτικά χωριά και κυρίως χωριά όπου ζουν Αλαουίτες, τη θρησκευτική μειονότητα από την οποία προέρχεται και ο Σύρος πρόεδρος, στην επαρχία Λαττάκεια.