Σχέδια εξόδου της χώρας δεν είχαμε και ποτέ δεν επεξεργαστήκαμε, τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί σχετικώς με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες επεξεργαζόταν το plan B της κυβέρνησης.

Όταν οι εταίροι είχαν στο τραπέζι σχέδιο Grexit, εμείς δεν θα έπρεπε να προετοιμαστούμε; διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος είπε ότι είχε δώσει προσωπικά εντολή στον υπουργό Οικονομικών να συγκροτήσει ένα σχέδιο άμυνας της χώρας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

«Αυτό που κάνετε είναι έξω και πέρα από κάθε λογική. Φυσικά και είχα δώσει προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» είπε ο κ. Τσίπρας. Αυτό για εσάς είναι ότι επιδίωκα την έκτακτη ανάγκη, επισήμανε, τονίζοντας ταυτοχρόνως ότι είναι κωμικό να ανακαλύπτεται μέγα σκάνδαλο στην αυτονόητη πράξη μιας κυβέρνησης να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, όταν μάλιστα η στάση της άλλης πλευράς στις διαπραγματεύσεις γινόταν όλο και πιο σκληρή.

«Το κόμμα σας δεν διαπραγματεύθηκε για τίποτα, αλλά δεχθήκατε την προετοιμασία των προγραμμάτων που επιβλήθηκαν» ανέφερε προς την κ. Γεννηματά.

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι «σχέδια εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν είχαμε. Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης είχαμε και έπρεπε να έχουμε».

Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για ομολογία επικίνδυνων μεθοδεύσεων εκ μέρους του κ. Βαρουφάκη και απηύθυνε προς τον κ. Τσίπρα το ερώτημα αν είχε γνώση για αυτές, ενώ του καταλόγισε «αλλοπρόσαλλη στρατηγική» με την οποία «έφερε το Grexit στην αυλή μας».

Την επόμενη φορά που θα ψάξετε για σκάνδαλα να ψάξετε στο κόμμα σας και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προσωπικά στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Εκλεγήκαμε με την εντολή να ξεφύγουμε από τα μνημόνια, είπε ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του. Μας κατηγορείται ότι είχαμε μυστικό σχέδιο που καταστρώναμε σε μπουντρούμια. Αν είχαμε μυστικό σχέδιο γιατί δεν το εφαρμόσαμε;Καταλαβαίνεται τι σαχλαμάρες μας λέτε είστε και σοβαροί άνθρωποι μέσα στο κοινοβούλιο. Να σοβαρευτούμε, Η πολιτική διαπραγμάτευση να γίνεται με σοβαρά επιχειρήματα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανεβάζοντας του τόνους στη Βουλή.

«Αλήθεια τι παραπάνω έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου από τον κ. Βενιζέλο στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ. Ετσι καθαρίζεται εσείς στο ΠΑΣΟΚ κ. Γεννηματά», επισήμανε χαρακτηριστικά

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε προσωπικά για τον κ. Βαρουφάκη λέγοντας ότι «οκ. Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθη, όπως όλοι μας. Μπορεί να έχει ευθύνες. Μπορείτε να τον κατηγορείτε όσο θέλετε για το πολιτικό του σχέδιο για τις δηλώσεις που έκανε για το ότι δεν φοράει καλόγουστα πουκάμισα και για το ότι πηγαίνει και κάνει διακοπές στην Αίγινα. Μπορείτε να τον κατηγορείτε γι΄αυτά δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο όμως! Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι έκλεβε τα λεφτά του ελληνικού λαού! Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είχε σχέδιο μυστικό να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια!» είπε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Ο κ. Βαρουφάκης ως υπουργός των οικονομικών κυρία Γεννηματά την ώρα που ήταν υπουργός και έκανε και τα λάθη του, δεν έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό όπως έκανε ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Βαρουφάκης όσο ήταν υπουργός δεν έκρυβε τις λίστες των φορολογουμένων στα συρτάρια του όπως έκαναν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπακωνσταντίνου! Και ο δικός μου συνεργάτης κυρία Γεννηματά δεν είχε αφορλόγητα – όπως είχε ο συνεργάτης του κ. Σαμαρά -αφορολόγητα σε τράπεζες της Ελβετίας και ευτυχώς η δικαιοσύνη κινείται και έμαθα ότι σήμερα δίνει λόγο στη δικαιοσύνη για τα λεφτά που είχε ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών καθώς προσέρχεται στη Βουλή

Για το μεταναστευτικό

Λύσεις για τη λειτουργία χώρου πρώτης υποδοχής μεταναστών στην Αττική, δρομολογεί η κυβέρνηση, ιδίως όμως για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης διαβίωσης των προσφύγων στο Πεδίον του ‘Αρεως. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε ότι είναι θέμα αν όχι ωρών, λίγων ημερών, η ανεύρεση ενός κατάλληλου χώρου για τη μεταφορά τους.

Κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, για την παράνομη μετανάστευση στη χώρα, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε την κατάσταση στο Πεδίον του ‘Αρεως ως «κρίσιμη» για τους ανθρώπους που διαμένουν εκεί σε δύσκολες συνθήκες, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξει άμεση δράση. Διαβεβαίωσε πάντως πως «δεν υφίσταται κανένα θέμα δημόσιας ασφάλειας ή υγιεινής – το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ήδη εκεί – και το ζήτημα αντιμετωπίζεται σε σκοπό, την προσπάθεια άμεσης επίλυσης».

Όπως ενημέρωσε το Σώμα, εκεί κατέλυσαν αφγανοί πρόσφυγες – προερχόμενοι κυρίως από τη Λέσβο που δέχεται το μεγαλύτερο κύμα των προσφυγικών ροών. Βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, καθώς αναζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα, ενώ και κάποιοι που έχουν δεσμούς και θα επιχειρήσουν να μεταβούν σε χώρες της Ευρώπης και δεν έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, δεν είναι «λιγότερο πρόσφυγες και πρόσωπα που χρήζουν προστασίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, υπάρχει συντονισμένη δράση σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Αττικής, στην οποία ανήκει ο χώρος, τον δήμο Αθηναίων, το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, φορέων της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, εθελοντών πολιτών. Εξήγησε ότι συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε διαδικασία εντοπισμού του καταλληλότερου χώρου για τη μεταφορά του πληθυσμού και τις επόμενες ημέρες ή ώρες θα εντοπιστεί αυτός ο χώρος. Όλα αυτά – όπως δήλωσε – γίνονται με τη διακριτική παρουσία της αστυνομικής αρχής προς την κατεύθυνση των άμεσων αναγκών του, για μικρό διάστημα, διαβιούντος πληθυσμού.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ζητήματος, ο Πρωθυπουργός, αφού ξεκαθάρισε πως για λόγους έλλειψης κονδυλίων δεν κατέστη ακόμη εφικτή η δημιουργία ενός χώρου πρώτης υποδοχής στην ενδοχώρα, είπε, ωστόσο, πως δρομολογούμε λύσεις για την λειτουργία ενός τέτοιου χώρου εντός της Αττικής λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων και των αλλαγών της περιοχής που θα εγκατασταθεί αυτό.

Τα μέτρα

Σε επίπεδο γενικότερης αντιμετώπισης του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έγιναν πολλά, «αλλά» διευκρίνισε «όταν έχεις αυτές τις ροές, υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος διότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μία υπόθεση την οποία θυμούνται, μόνο όταν δανείζουν και μάλιστα με όρους δυσμενέστατους».

Ειδικότερα ενημέρωσε ότι:

– Ήδη εξασφαλίσαμε την ενίσχυση του προσωπικού αξιοποιώντας τους δημοτικούς αστυνομικούς και λειτουργήσαμε επιπλέον κλιμάκια στα νησιά ενώ θέσαμε σε λειτουργία Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στην Λέσβο.

– Λειτουργήσαμε χώρο προσωρινής φιλοξενίας στη Λέρο και δημιουργούμε δρομολογούμε την δημιουργία χώρου πρώτης υποδοχής στην Κω.

– Προχωρούμε στην αναβάθμιση του εθνικού συστήματος ασύλου, με βάση την Υπηρεσία Ασύλου και Αρχή Προσφύγων για την διασφάλιση όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικής διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

– Προχωρούμε στη δημιουργία νέων ανοιχτών δομών υποδοχής ιδίως για τη διαμονή ευάλωτων ομάδων ιδίως για την Αττική αλλά και άλλες περιοχές της χώρας και βεβαίως κρίσιμο ζήτημα είναι το θέμα των υποδομών.

– Εξασφαλίσαμε τη λειτουργία μιας νέας δομής ασυνόδευτων ανήλικων στην Αθήνα, ενώ θα λειτουργήσουν άλλες τρεις δομές σε πόλεις της επαρχίας

– Παράλληλα σχεδιάζουμε τη λειτουργία μονάδων υποδοχής στην ενδοχώρα, οι οποίες θα υλοποιηθούν με την εγκριθείσα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.