Τι θα έλεγε άραγε ο Τσίπρας του 2015 αν συναντούσε τον Τσίπρα του 2001; Ο πρώτος είναι ελαφρά ευτραφής, Πρωθυπουργός μιας χρεωμένης χώρας και πλέον 41 ετών. Ο δεύτερος ήταν αδύνατος, γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού και 27 ετών. Ο πρώτος με πουκάμισο και με εμφανή κόπωση στριμώχτηκε στο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο αυτή την εβδομάδα σε έναν δίωρο μονόλογο. Ο δεύτερος είχε στριμωχτεί το μακρινό 2001 με χιλιάδες διαδηλωτές στο κίνημα κατά του G8 στη Γένοβα.

Ο πρώτος Τσίπρας της ιστορίας μας είπε στη ραδιοφωνική συνέντευξή του και με αφορμή τα επεισόδια για την ψήφιση των πρόσφατων προαπαιτούμενων μέτρων τα παρακάτω: «Το γεγονός, δηλαδή, ότι υπήρξε μια συρροή από βόμβες που εξερράγησαν μπροστά στον κόσμο και κόντευε να καεί ο κόσμος; Και αυτοί που συνελήφθησαν γι’ αυτό ήταν 15 αλλοδαποί; Αυτό αποτυπώθηκε πουθενά; Ή μόνο το ένα κομμάτι αποτυπώθηκε; Για να συνεννοηθούμε. Ποιο ήταν το μέγα πλήθος και το μέγα πάθος, λοιπόν, των 15 αλλοδαπών; Τι δουλειά είχαν 15 αλλοδαποί; Δεν ήταν μετανάστες στη χώρα. Δεν ξέρω αν ήταν εν πάση περιπτώσει προβοκάτορες κέντρων μυστικών υπηρεσιών, θα αποδειχθεί αυτό. Μπορεί να ήταν αλληλέγγυοι, δεν με ενδιαφέρει». Είναι εμφανές πως, παρά τα δίκια του, ο Τσίπρας του 2015 έχει ξεχάσει τον Τσίπρα του 2001.

Προσέξτε! Δεν δικαιώνω τον κάθε μηδενιστή της βίας που διακοπάρει με revolution tour σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πετώντας πέτρες. Επειδή όμως το όριο είναι λεπτό χρειάζεται προσοχή. Για παράδειγμα, ένας «αλλοδαπός» έχει δικαίωμα να διαδηλώσει για μέτρα κατά ενός άλλου λαού. Αυτό, από όσο θυμάμαι, το ονομάζουμε «αλληλεγγύη» και πολλές φορές την επιζητήσαμε. Κοινώς, και ο Τσίπρας του 2001 ήταν αλλοδαπός διαδηλωτής σε ξένο έδαφος και μάλιστα παρανόμως απελαθείς από το ιταλικό κράτος. Επίσης, ήταν ο ίδιος που επικαλέστηκε τη διεθνή συμπαράσταση στη χώρα για τη στάση των δανειστών. Επίσης, σύμφωνα με καταγγελία-κείμενο της δικηγόρου των συλληφθέντων της 15ης Ιουλίου, Αντωνίας Λεγάκη, δεν είχαμε ακριβώς «αλλοδαπούς μπαχαλέρος» που συνελήφθησαν. Είχαμε ατυχή σύλληψη ξένων τουριστών που ταλαιπωρήθηκαν στη ΓΑΔΑ, αυτό μάλιστα πυροδότησε και την αποδοκιμασία ξένων διπλωματών.

Κοινώς, ο Τσίπρας του 2015 μίλησε με τον αυτοματισμό και τη βεβαιότητα του «εγγυητή» της ασφάλειας της χώρας και της Ευρώπης, 14 χρόνια μετά τον Τσίπρα με το καπέλο και το φουλάρι στη Γένοβα που φώναζε πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Γυρίσματα της Ιστορίας.