Για μια νέα περίπτωση εξαπάτησης και εκβίασης πολιτών από επιτήδειους που δρουν με συγκεκριμένη μεθοδολογία ενημερώνει τους πολίτες η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Τους εφιστά την προσοχή, καθώς άγνωστα άτομα πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις και τους ενημερώνουν ψευδώς ότι κάποιος οικείος τους ή συγγενικό τους πρόσωπο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Για να προσδώσουν την απαραίτητη αληθοφάνεια, παρουσιάζονται ως γιατροί και προτρέπουν τους πολίτες να πραγματοποιήσουν βιντεοκλήση μέσω Διαδικτύου, αφαιρώντας τα ενδύματά τους, προκειμένου να «εξεταστούν» από τους δήθεν γιατρούς, ώστε να «αντιμετωπιστεί»η πάθηση του οικείου τους, που «κινδυνεύει».

Στη συνέχεια και αφού προηγουμένως έχουν καταγράψει το οπτικοακουστικό υλικό, προβαίνουν σε εκβίαση των θυμάτων τους, απαιτώντας να τους καταβάλουν χρηματικά ποσά, για να μη δημοσιεύσουν στο Διαδίκτυο το υλικό της καταγραφής.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ζητά από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής τους και προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων και τους συστήνει:

-Να μην ανταποκρίνονται και να μην πείθονται σε ανάλογες προτροπές.

-Να εξακριβώνουν την κατάσταση της υγείας των συγγενικών τους προσώπων προτού προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων με άγνωστα άτομα μέσω του Διαδικτύου.

-Να μην ανταλλάσσουν ψηφιακό υλικό προσωπικών δεδομένων με αγνώστους στο Διαδίκτυο, καθώς κινδυνεύει η ασφάλειά τους.