PROJECT SYNDICATE

Η παρέμβαση στις αγορές έχει γίνει πολύ συχνό φαινόμενο σε όλο τον κόσμο. Ολα τα μάτια σήμερα είναι στραμμένα στις προσπάθειες που κάνει η Κίνα για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση μιας μεγάλης φούσκας στις τιμές των μετοχών. Οι μεγάλες οικονομίες της Δύσης έχουν κάνει και αυτές το ίδιο πράγμα, απλώς παρουσιάζοντας την παρέμβαση με διαφορετικό τρόπο.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την ποσοτική χαλάρωση, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στην Ιαπωνία, έπειτα το 2008 στις ΗΠΑ, μετά το 2013 ξανά στην Ιαπωνία και τώρα στην Ευρώπη. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η ποσοτική χαλάρωση αποτελούσε προσπάθεια να επηρεαστούν οι τιμές. Οι κεντρικές τράπεζες ανέφεραν πάντα ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα εάν δεν είχαν προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση.

Οι προσπάθειες της Κίνας να επικεντρώσει τη στήριξη αποκλειστικά στις τιμές των μετοχών περιορίζουν τον κίνδυνο να μεταδοθεί η κρίση αυτή και σε άλλες αγορές. Είναι προφανές τι οδήγησε την Κίνα στην απόφαση αυτή –ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μεγάλη φούσκα στις τιμές. Είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο πολιτικοί και εποπτικές Αρχές να μη λαμβάνουν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τέτοιους κινδύνους στη γένεσή τους. Σε έναν παγκοσμιοποιημένο όμως κόσμο όπου η άνοδος των αγορών θεωρείται ότι σημαίνει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη είναι δύσκολο να ληφθεί απόφαση για να ανακοπεί το ράλι των τιμών.

Εδώ βρίσκεται και η ειρωνεία των παρεμβάσεων στις αγορές. Οσο περισσότερο εξαρτώμαστε από τις αγορές αυτές τόσο λιγότερο τις εμπιστευόμαστε.

Ο Στίβεν Ρόουτς είναι πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia και επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας, υφηγητής στο Jackson Institute of Global Affairs του Πανεπιστημίου Γιέιλ και λέκτορας στη Σχολή Μάνατζμεντ του Γιέιλ. Εχει γράψει το βιβλίο «Unbalanced: The Codependancy of America and China».