Αιτήματα για εισαγωγές αξίας ως 100.000 ευρώ θα εξετάζουν από σήμερα Δευτέρα οι τράπεζες, με προτεραιότητα τα φάρμακα, τα καύσιμα, και τις πρώτες ύλες για παρασκευή βασικών τροφίμων. Παράλληλα καθορίζεται πλαφόν για μετρητά μέχρι 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο για κάθε ταξίδι στο εξωτερικό.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την «πυρκαγιά» από τα capital controls στην πραγματική οικονομία, κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσαν μια σειρά από διευκολύνσεις για επιχειρήσεις και πολίτες, που τίθενται σε ισχύ από σήμερα με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το χαλάρωμα της θηλιάς των κεφαλαιακών περιορισμών από αυτήν την εβδομάδα επιχειρεί να δώσει μια βαθιά ανάσα στις επιχειρήσεις και τις ανάγκες της χώρας για εισαγωγές προϊόντων και πρώτων υλών.

Διπλασιάζεται το ποσό για εισαγωγές

Μέσω των υποεπιτροπών που θα λειτουργούν από σήμερα στις τράπεζες, στόχος είναι να επιταχυνθεί η διεκπεραίωση των αιτημάτων αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό για παραγγελίες. Ετσι, διπλασιάζεται το ποσό των απευθείας εγκρίσεων που θα μπορούν πλέον να παρέχουν οι τράπεζες για εμβάσματα, και από 50.000 ευρώ, αυξάνεται σε 100.000 ευρώ ανά τράπεζα και ανά πελάτη. Τα αιτήματα για εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ θα συνεχίσουν να εξετάζονται από την Επιτροπή Εγκρίσεων, εκτιμάται ωστόσο ότι με το «μοίρασμα» της δουλειάς και την απευθείας ανάθεση μεγάλου όγκου στις τράπεζες, η ασφυκτική κατάσταση του πρώτου μήνα κάπως θα βελτιωθεί.

Τα αιτήματα ανάλογα με την προτεραιότητα κατανέμονται σε τρεις κατηγορίες. Σε πρώτη προτεραιότητα θα εξετάζονται αιτήματα που αφορούν φάρμακα, καύσιμα, τρόφιμα- ευπαθή προϊόντα, πρώτες ύλες για παρασκευή βασικών τροφίμων και υλικά συσκευασίας για όλους τους παραπάνω τομείς.

Σε δεύτερη προτεραιότητα θα εξετάζονται από τις τράπεζες τα αιτήματα που αφορούν εισαγωγές εξαρτημάτων για μηχανήματα, εξαρτήματα για νοσοκομεία, είδη που συνδέονται με τον τουρισμό, και εποχιακά είδη, όπως σχολικά.

Τέλος, σε τρίτη προτεραιότητα μπαίνει η εξέταση αιτημάτων για ένδυση, υπόδηση, είδη ψυχαγωγίας και διασκέδασης, είδη πολυτελείας, και η πληρωμή τιμολογίων για παροχή νομικών υπηρεσιών, κλπ. Δεν αποκλείεται, αν το επιτρέψει η ρευστότητα των τραπεζών, να εξετασθεί ακόμη και αύξηση του ορίου των 100.000 ευρώ (π.χ. στα 150.000 ευρώ). Επίσης κατά προτεραιότητα θα αξιολογούνται τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί στην Επιτροπή από την έναρξη των capital controls έως και τις 21 Ιουλίου, και για τα οποία μέχρι και τις 22 Ιουλίου δεν είχε εκδοθεί απόφαση.

Μετρητά 2.000 ευρώ ανά ταξίδι

Με την ίδια απόφαση, καθορίζεται από σήμερα όριο 2.000 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων ανά πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Το ζήτημα της μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό δεν είχε αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή των capital controls, ενώ πριν υπήρχε όριο 10.000 ευρώ για το ταξιδιωτικό «συνάλλαγμα». Από τον περιορισμό αυτόν εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα ανάληψης από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών έως 2.000 ευρώ εφάπαξ για έναν συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία.

Αντιμετωπίζεται επίσης το πρόβλημα καταβολής συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων στο εξωτερικό καθώς επιτρέπεται πλέον η κατάθεση ποσών σε ξένες τράπεζες από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Με την ίδια απόφαση διευκολύνονται σημαντικά οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις για τις οποίες προβλέπεται ότι θα μπορούν καθημερινά να πραγματοποιούν αναλήψεις έως και 50.000 ευρώ. Παράλληλα με απόφαση της Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, μπορεί να επιτρέπεται η ανάληψη και να ορίζεται συγκεκριμένο ποσό ανά ημέρα και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων.

Διατηρείται το όριο των 60 ευρώ την ημέρα

Παρά τις διευκολύνσεις που αποφασίστηκαν για τις επιχειρήσεις, οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων παραμένουν για τα φυσικά πρόσωπα.

Το όριο των 60 ευρώ ημερησίως ή 420 ευρώ την εβδομάδα διατηρείται, αν και δεν αποκλείεται, αν αυξηθεί περισσότερο η έκτακτη χρηματοδότηση (ELA), το ποσό αυτό να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω από την επόμενη εβδομάδα. Ηδη για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις έχει υποβληθεί πρόταση να αυξηθεί το όριο ανάληψης στα 1.250 ευρώ εβδομαδιαίως ή έως 5.000 ευρώ τον μήνα.

Διατηρείται επίσης η απαγόρευση ανάληψης μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες, ενώ ορίζεται ότι η απαγόρευση ανάληψης μετρητών εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών. Αυτές κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό για τις αναλήψεις από τον οποίο ισχύουν οι ευρύτεροι περιορισμοί.

Το άγχος των επιταγών

Το μεγάλο ωστόσο άγχος της αγοράς παραμένουν οι επιταγές. Με βάση την προηγούμενη ΠΝΠ, υπήρχε περιθώριο 8 ημερών στους εκδότες των επιταγών για να τις καλύψουν, διαφορετικά κινδύνευαν με «σφράγισμα» και να βρεθούν στη μαύρη λίστα του Τειρεσία. Το περιθώριο των 8 ημερών λήγει στα μέσα της εβδομάδας, γι’ αυτό και μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες αναζητείται λύση, που πιθανώς να ανακοινωθεί σήμερα.