Διπλασιάστηκαν οι Ελληνες που αναζητούν πλέον εργασία στη Βρετανία μετά την επιβολή των capital controls. Στις τέσσερις εβδομάδες που μεσολάβησαν από την έναρξη των ελέγχων περιορισμού κεφαλαίων στη χώρα, οι αιτήσεις από Ελληνες για εύρεση εργασίας στη Βρετανία πολλαπλασιάστηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των πιο δημοφιλών ιστοτόπων αναζήτησης επαγγελματικών ευκαιριών.

Στοιχεία από τον βρετανικό ιστότοπο εύρεσης εργασίας CV-library.co.uk δείχνουν ότι οι επισκέψεις από Ελληνες την περασμένη εβδομάδα ήταν διπλάσιες σε αριθμό σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ η επισκεψιμότητα της σελίδας από έλληνες χρήστες έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Με βάση τους εβδομαδιαίους ρυθμούς αύξησης, η CV-library εκτιμά ότι τον Ιούλιο το σύνολο των ελλήνων εργαζομένων που αναζητούν μέσω της σελίδας εργασία στη Βρετανία διπλασιάστηκε σε σχέση με τον Ιούνιο.

Αυτό δείχνει και σχετικό διάγραμμα του βρετανικού ιστοτόπου, σύμφωνα με το οποίο η έξαρση της επισκεψιμότητας από την Ελλάδα συνέπεσε με το κλείσιμο των τραπεζών και την ανακοίνωση κεφαλαιακών ελέγχων. Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι σε ποσοστό 46,2% οι έλληνες επισκέπτες της CV-library είναι μεταξύ 25 και 34 ετών.

Ενα άλλο στοιχείο είναι ότι πριν από την απότομη αυτή αύξηση και τα γεγονότα του Ιουλίου (δημοψήφισμα, capital controls), οι Ελληνες που έψαχναν εργασία στη Βρετανία ήταν σε αριθμό όσοι περίπου και οι Πορτογάλοι και μισοί σε σχέση με τους Γάλλους. Πλέον, οι αναζητήσεις προερχόμενες από έλληνες εργαζομένους έχουν ξεπεράσει τους πάντες. Σημειωτέον ότι ο πληθυσμός της Γαλλίας είναι παραπάνω από έξι φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Ελλάδας.

Ο λόγος που όλο και περισσότεροι ξένοι εργαζόμενοι βλέπουν τη Βρετανία ως γη της επαγγελίας για να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη εδώ και εννέα τρίμηνα οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και με την πληθώρα ευκαιριών που παρουσιάζει. Ενας άλλος φυσικά λόγος, που ισχύει και για τους Ελληνες, σχετίζεται με τη γλώσσα. Αλλωστε η Βρετανία συγκαταλεγόταν ανέκαθεν στις πρώτες προτιμήσεις των ελλήνων εργαζομένων. Εκτιμάται ωστόσο ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί για όσο τουλάχιστον διάστημα δεν αποκαθίστανται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και η πολιτική σταθερότητα.