Σήμερα, το μείζον εθνικό ζήτημα της χώρας είναι η ανεργία. Η άμεση απάντηση είναι μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Η χώρα πρέπει μέχρι το 2017 παράλληλα και πέρα από το τρίτο Μνημόνιο ναπροχωρήσει σε ένα σύνολο πολιτικών και μεταρρυθμίσεων και διεθνών σχέσεων που θα προσελκύσουν επενδύσεις, τη βασική δηλαδή απάντηση στην ανεργία.

Παραθέτωσε τίτλους μερικές από αυτές τις ιδέες:

1. Fast Τrack διαδικασίες για την εκτέλεση των δημοσίων έργων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Αυτό έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση του ανοίγματος των κλειστών πλέον εργοταξίων.

2. Ειδικό καθεστώς κινήτρων για την εγκατάσταση ερευνητικών κέντρων μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών (όπως γίνεται στο Ισραήλ).

3. Ομάδα άμεσης επίλυσης των προβλημάτων για εισαγωγή πρώτων υλών και διευκόλυνση των εξαγωγών.

4. Ειδική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύσταση ειδικού γραφείου στην Ελλάδα που θα χρηματοδοτεί και θα στηρίζει απευθείας επενδύσεις.

5. Ενα σύνολο διμερών συμφωνιών με επιμέρους χώρες που έχουν αναπτύξει επιτυχώς συνεργασίες μεταξύ του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Ενδεικτικά:

– Με ΗΠΑ για ανάπτυξη των venture capital για τη χρηματοδότηση start up επιχειρήσεων κυρίως στον χώρο της πληροφορικής και του περιβάλλοντος.

– Με τη Δανία για ανάπτυξη clusters που συνδέουν έρευνα, αγροτικό τομέα και βιομηχανία τροφίμων.

– Με τη Γερμανία για κοινές επιχειρήσεις στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

6. Προώθηση του σχεδίου νόμου για την έρευνα που κατέθεσε το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας και Τεχνολογίας υπό την προεδρία του Σταμάτη Κριμιζή, που συνδέει την έρευνα με τα πανεπιστήμια και την οικονομία.

7. Πρόσκληση από τον έλληνα Πρωθυπουργό σε όλα τα Συμβούλια των πανεπιστημίων να αναζητήσουν χορηγίες και άλλους ιδιωτικούς πόρους για τα Ιδρύματα την επόμενη τριετία, ώστε να στηριχθούν τα δημόσια ΑΕΙ γιατί χωρίς αυτά δεν υπάρχει προοπτική.

8. Κατάθεση μέχρι τα τέλη του 2015 ελληνικής πρότασης για τη διαχείριση του χρέους τεχνοκρατικά επεξεργασμένης και πολιτικά συμφωνημένης,η οποία να παρουσιαστεί από Εθνική Επιτροπή στα 28 Κοινοβούλια της ΕΕ, αφού το δημόσιο χρέος είναι πια ευρωπαϊκό θέμα. (Το Δίκτυο έχει καταθέσει πρόταση τον Ιούνιο του 2014 επί τούτου).

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα κάνει όλα τα παραπάνω;

Απάντηση: Αυτή η κυβέρνηση! Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να κάνει σωστή χρήση της μεγαλύτερης πολιτικής συναίνεσης που γνώρισε πρωθυπουργός σε αυτή τη χώρα! Ο στόχος είναι να υπερβεί η χώρα τον υπαρκτό κίνδυνο Grexit και να λύσει το χειρόφρενο της ανάπτυξης κόντρα σε ιδεοληψίες και αγκυλώσεις.

Ο Πρωθυπουργός δεν έδειξε με τον πρόσφατο ανασχηματισμό να συμμερίζεται κάτι τέτοιο. Οσοι όμως κατανοούν τις προϋποθέσεις παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη γνωρίζουν δυστυχώς ότι ο Πρωθυπουργός ή θα πάρει το τιμόνι ή, αλλιώς, «αποχαιρέτα την Ευρώπη…».

Η Αννα Διαμαντοπούλου είναι πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην επίτροπος ΕΕ και πρώην υπουργός