Κραυγή αγωνίας εκπέμπει ο επιχειρηματικός κόσμος σχετικά με τη δυνατότητα να αποστέλει εμβάσματα στο εξωτερικό για να κάνει εισαγωγές εμπορευμάτων, και πρώτων υλών, και ενώ οι ελλείψεις στην αγορά διευρύνονται.

Ακόμη και η καινούργια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν έλυσε κανένα από τα φλέγοντα θέματα της αγοράς, «ξεχνόντας» τις επιτακτικές ανάγκες των επιχειρήσεων όπως για παράδειγμα το αίτημα για ρευστοποίηση επιταγών και αποστολής εμβασμάτων ειδικά για φάρμακα και τρόφιμα έστω με κάποιο πλαφόν.

Αυτό που γίνεται σαφές από τραπεζικές πηγές είναι ότι τα capital controls αναμένεται να χαλαρώσουν μόνο όταν θα υπογραφεί το Μνημόνιο, δηλαδή σε περίπου ένα μήνα, και εφόσον “μπει φρέσκο χρήμα στο σύστημα”, αυξηθεί θεαματικά δηλαδή ο ELA.

H τελευταία ΠΝΠ (της 18ης Ιουλίου) αναφέρει ρητά ότι απαγορεύεται «η μεταφορά κεφαλαίων ή μετρητών στο εξωτερικό με κάθε τρόπο, περιλαμβανομένης της εντολής μεταφοράς κεφαλαίων σε λογαριασμούς που τηρούνται σε πιστωτικά ιδρύματα τα οποία εδρεύουν στο εξωτερικό, καθώς και της μεταφοράς κεφαλαίων με τη χρήση πιστωτικών, προπληρωμένων και χρεωστικών καρτών για διασυνοριακές πληρωμές».

Μία μόνο δυνατότητα υπάρχει για να φύγουν χρήματα στο εξωτερικό. Εκείνα για τα οποία θα υπάρξει ειδική άδεια από την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, όπου χιλιάδες αιτήματα στοιβάζονται με περιορισμένες πιθανότητες μαζικής ικανοποίησης.

Τουλάχιστον 5.500 αιτήματα επιχειρήσεων για αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό που αφορούν εισαγωγές πρώτων υλών και εμπορευμάτων εκτιμάται ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα, χωρίς ακόμη να έχουν πάρει απάντηση. Αυτό τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Παπαγεωργάκης, επικεφαλής του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Αθήνας. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι μπορεί και να είναι περισσότερα, της τάξης 6,500 – 7.000 αφού καθημερινά προστίθενται καινούργια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα αιτήματα που ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα είναι μόνο όσα αφορούν εισαγωγές καυσίμων και φαρμάκων, γεγονός το οποίο οδηγεί, όπως λένε αρμόδιες πηγές, σε επιδείνωση των πρώτων κρουσμάτων ελλείψεων που έχουν αρχίσει ήδη να καταγράφονται.

Υποεπιτροπές ανά πιστωτικό ίδρυμα

Οι επιχειρηματίες ζητούν να δημιουργηθούν υποεπιτροπές ανά πιστωτικό ίδρυμα ώστε να ξεμπλοκάρει η έγκριση αιτήσεων. Ωστόσο το ζήτημα, όπως φαίνεται, δεν είναι γραφειοκρατικό αλλά ξεκάθαρα θέμα ρευστότητας, η οποία πρέπει να διατηρηθεί εντός ελληνικών συνόρων όσο η ΕΚΤ δεν ανοίγει περαιτέρω την κάνουλα της χρηματοδότησης.

Αποκομμένοι επομένως από το εξωτερικό καθώς τα «σύνορα» συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά για τους εισαγωγείς, οι επιχειρηματίες στέλνουν καθημερινά και νέες αιτήσεις προς την αρμόδια Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου.

Απαντήσεις όμως δεν παίρνουν. Η ευθύνη για τις καθυστερήσεις οφείλεται σύμφωνα με τους ίδιους είτε στις ίδιες τις τράπεζες που κάνουν ημέρες να αποστείλουν τα αιτήματα στην Επιτροπή είτε στον τεράστιο όγκο τους και την υπερσυσσώρευση που πρέπει να διαχειρισθούν τα 17 μέλη της.

Οι ελλείψεις

Το τίμημα ωστόσο είναι βαρύ. Οπως λέει ο Ι. Παπαγεωργάκης, κάθε ημέρα που περνά αυξάνονται οι ελλείψεις σε βασικά εισαγόμενα είδη που αφορούν από μηχανολογικό εξοπλισμό μέχρι πρώτες ύλες για τη ζαχαροπλαστική καθώς η Ελλάδα είναι μια καθαρά εισαγωγική χώρα σε ζάχαρη. Εκτός των παραπάνω, ελλείψεις καταγράφονται σε ανταλλακτικά αυτοκινήτων, μηχανολογικό εξοπλισμό για νοσοκομεία, ιδρύματα, ξενοδοχεία (π.χ. μοτέρ, γεννήτριες και εξειδικευμένα ιατρικά μηχανήματα), καθώς και σε πρώτες ύλες συσκευασίας για πολλούς κλάδους (όπως τρόφιμα).

Την κατάσταση επιδεινώνει και το γεγονός ότι στην τελευταία ΠΝΠ δεν υπάρχει καμία πρόνοια σχετικά με τη ρευστοποίηση των χιλιάδων επιταγών που κατέχουν οι επιχειρηματίες, ώστε να μπορέσουν να πάρουν στα χέρια τους μετρητά. Μάλιστα, εξαιτίας της ασφυξίας που υπάρχει στη ρευστότητα έχουν κάνει την εμφάνισή τους και κρούσματα μαύρης αγοράς. Επιτήδειοι προσφέρονται να προμηθεύσουν επιχειρήσεις με πρώτες ύλες με καπέλο της τάξης του 30%-40%.

Την ίδια ώρα, μελέτη της εταιρείας Endeavor Greece που έγινε σε 300 επιχειρήσεις το διάστημα 13-17 Ιουλίου δείχνει σημαντική μείωση του τζίρου στο 69% των επιχειρήσεων, ενώ το 23% δηλώνει ότι σχεδιάζει μεταφορά έδρας στο εξωτερικό. Ενα 11% έχει παγώσει κάθε δραστηριότητα λόγω ελλείψεων πρώτων υλών. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας ανέφερε στο Bloomberg ότι η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων μετά τα capital controls έχει φθάσει και το 80%.

Η μεταφορά έδρας

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεσηκώσει και το θέμα της μεταφοράς έδρας στο εξωτερικό, ειδικά μετά και τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΣΕ Βασίλη Κορκίδη. Σύμφωνα με αυτές, 60.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτημα εγκατάστασης στη Βουλγαρία. Μπορεί τα νούμερα να ακούγονται υπερβολικά, η κατάσταση ωστόσο είναι τέτοια που δεν θα αργήσουν να γίνουν πραγματικότητα αν οι εξελίξεις δεν επιταχυνθούν ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.