Σε υψηλούς τόνους και με συναισθηματικές εξάρσεις κινήθηκε στην ομιλία της η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που για δεύτερη φορά είπε όχι στη συμφωνία. Επιμένοντας στις απόψεις που έχει διατυπώσει το τελευταίο διάστημα περί παράνομου και επονείδιστου χρέους η Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν όχι στην κύρωση της συμφωνίας, προκειμένου, όπως είπε, να μην ολοκληρωθεί ο εκβιασμός που διαπράχθηκε σε βάρος της χώρας και του πρωθυπουργού. Η κ.Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε τη σημερινή «μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και μαύρη μέρα για τη Βουλή».

Η Πρόεδρος της Βουλής, πάντως ξεκίνησε την ομιλία της με ευχαριστίες στον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ κ.Μποχοσλάβσκι, που όπως είπε, παρενέβη με δημόσια έκκληση για να προστατευθεί ο ελληνικός πληθυσμός και ανάλογες ευχαριστίες απηύθυνε και στον Ερίκ Τουσέν που μετείχε στην επιτροπή της Βουλής για το Χρέος.

Η κ.Κωνσταντοπούλου υιοθέτησε την άποψη ότι συντελείται πραξικόπημα κατά της Ελλάδας, και πρόσθεσε: «Καλείται η Βουλή μέσα σε 2,5 ώρες να επικυρώσει τον ενταφιασμό της κοινοβουλευτικής λειτουργίας , την αναδοχή του συνόλου του χρέους, ενώ το χρέος είναι μη βιώσιμο, την περαιτέρω περικοπή των αποδοχών των συνταξιούχων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές και είχαν νομοθετηθεί το 2012, όταν βγήκαμε έξω από τη Βουλή με πανό που έγραφε «φύγετε τώρα», να επικυρώσει την περαιτέρω περικοπή δημοσίων δαπανών, την αποδοχή ανέφικτων πλεονασμάτων. Καλούμαστε να ξενομοθετήσουμε νόμους που έχουμε ψηφίσει. Αν το είχαν φέρει οι μνημονιακές δυνάμεις θα απηύθυνα καταγγελτικό λόγο. Το φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που δεν πιστεύει ότι τα μνημόνια είναι η λύση, αλλά είναι η λάθος συνταγή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός υπέστη εκβιασμό και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν ο εκβιασμός ολοκληρωθεί απόψε τίποτα δεν θα εμποδίσει την επανάληψή του».

Η Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι τα μνημόνια έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση. «Δεν δικαιούνται να απειλούν με ολοκληρωτική καταστροφή. Αυτό συνιστά πραξικόπημα, κατάλυση της Δημοκρατίας. Συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και κοινωνική γενοκτονία. Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι μπορούσε», είπε και πρόσθεσε ότι το Κοινοβούλιο δεν πρέπει να επιτρέψει την «ολοκλήρωση του εκβιασμού».

«Θέλουν να μας εξευτελίσουν στο βαθμό να μην αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας και να μη μας αναγνωρίζει η κοινωνία», είπε η Πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε: «Αυτό θα αποτελέσει ανεπούλωτο τραύμα. Για όλους εκείνους που πίστεψαν σε μας για τους αγώνες και τις δεσμεύσεις μας. Το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης θέλει την κυβέρνηση να απαξιώνεται, θέλει και δυνάμεις αποσταθεροποίησης να διεκδικούν το πάνω χέρι. Θέλουν τα συμφέροντα της διαπλοκής να κουνούν τις μαριονέτες τους. Θα έπρεπε να απολογούνται στην ιστορία και τη δικαιοσύνη. Ουδείς δικαιούται να προσποιείται ότι δεν το βλέπε. Η πρόβα τζενεράλε είναι απόψε. Ο λαός είπε ένα μεγάλο ‘όχι σε τελεσίγραφα και εκβιασμούς. Δεν έχουμε δικαίωμα το όχι να το κάνουμε ναι με την ψήφο μας, ούτε να το ερμηνεύουμε ως ναι με προϋποθέσεις. Η εξουσία μας πηγάζει από το λαό. Εμείς δεν διεκδικήσαμε την εξουσία για να τη μοιραστούμε και να την ξεκοκκαλίσουμε. Το όχι δεν ήταν όχι υπό προϋποθέσεις. Οποιος νομίζει ότι το ερώτημα ήταν ναι ή όχι στο ευρώ, να διατυπώσει ξανά το ερώτημα και να ξαναπάει στο λαό».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ.Κωνσταντοπούλου είπε ότι το ερώτημα δεν μπορεί να είναι ευρώ ή δημοκρατία, ευρώ ή ανθρώπινα δικαιώματα.

«Πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε και για το λόμπι του συστήματος Σημίτη που ακόμη διεκδικεί να διαφεντεύει αυτό τον τόπο και θέλει να δικαιωθεί.Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τόσο την κυβέρνηση όσο και το λαό στηρίζει πραγματικά το όχι σ΄αυτή την ψηφοφορία. Αν η Βουλή δεν αντισταθεί στο σημερινό εκβιασμό δεν θα αντισταθεί ούτε σε επόμενους. Αν ενδώσει, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον εαυτό και τη συνείδησή της», κατέληξε.