«Για εμάς τους Σοσιαλιστές η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει. Εμείς οι Σοσιαλιστές δεν θα αποδεχθούμε ποτέ ένα Grexit» δήλωσε ο πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Τζάνι Πιτέλα.

Πρέπει να κάνετε μεταρρυθμίσεις, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, καλώντας ταυτόχρονα σε δάνειο-γέφυρα ώστε να καταλήξουν Αθήνα και εταίροι σε συμφωνία επί τρίτου προγράμματος, καθώς και σε συζήτηση για το χρέος.

Λαμβάνοντας το λόγο μετά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος και εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό, ο Τζάνι Πιτέλα σημείωσε:

«Εσείς [σ.σ. ο Αλ.Τσίπρας και το ΣΥΡΙΖΑ] δεν ανήκετε στην πολιτική ομάδα μου. Εγώ όμως αισθάνομαι Ευρωπαίος και ως Ευρωπαίος σας λέω ότι εμείς οι Σοσιαλιστές δεν θα δεχθούμε ποτέ ένα Grexit».

Ο Πιτέλα σημείωσε πως χωρίς την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, η Ευρωζώνη δεν θα είναι ίδια, τονίζοντας ότι «είμαστε εξαρχής αντίθετοι με τους καιροσκόπους που παίζουν το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη».

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε την Ελλάδα και να σώσουμε την Ευρώπη» δήλωσε.

Παράλληλα απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μην μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς -ανάλογη θέση διατύπωσε και ο Μάνφρεντ Βέμπερ.