Με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει πρόθυμος και έτοιμος να διαπραγματευτεί εκ νέου με την Ευρώπη, το βασικό ερώτημα που απασχολεί πλέον τους πάντες είναι αν και κατά πόσο η Ευρώπη είναι πρόθυμη και έτοιμη να διαπραγματευτεί εκ νέου με τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μία άκρως ειρωνική ανακοίνωση ανέφερε ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαβουλεύεται για το ελληνικό θέμα με τους «δημοκρατικά εκλεγμένους» ηγέτες των υπόλοιπων 18 μελών της ευρωζώνης αποκλείοντας την Ελλάδα – άλλωστε δεν δέχθηκε να συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα , παρότι ο Πρωθυπουργός τον κάλεσε στο τηλέφωνο.

ΕΙΡΩΝΕΙΕΣ. Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ , ο οποίος έκανε λόγο για «λυπηρή απόφαση» από το δημοψήφισμα, προσθέτοντας ότι για την ανακάμψη της ελληνικής οικονομίας είναι αναπόφευκτα σκληρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις. Πάντως, τόσο ο Ντεϊσελμπλούμ , όσο και πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Σουλτς δήλωσαν ότι αναμένουν τώρα τις ελληνικές προτάσεις. Ενα πρώτο μήνυμα θα δοθεί ασφαλώς σήμερα από το Παρίσι, όπου, όπως ανακοίνωσε χθες, μεταβαίνει εκτάκτως η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ για να συζητήσει το ελληνικό ζήτημα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Οι περισσότεροι διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Μέρκελ θα καταστήσει σήμερα σαφές ότι ο δρόμος για την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ είναι πλέον ανοικτός, αλλά όχι και στρωμένος. Με άλλα λόγια, θα εξηγήσει στον γάλλο πρόεδρο ότι σε πρώτη φάση και με δεδομένη την κατάσταση ασφυξίας στην οποία βρίσκεται και θα βρίσκεται για καιρό ακόμη η ελληνική οικονομία, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες μέσω της παροχής ανθρωπιστικού χαρακτήρα βοήθειας.

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ. Σε ό,τι αφορά τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν η ελληνική πλευρά δείξει τις επόμενες ημέρες πνεύμα συνεννόησης με τους δανειστές, επί τη βάσει των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί, συν αυτά που στο μεταξύ έχουν προκύψει. Ηδη μια πρώτη συζήτηση γίνεται σήμερα στο επίπεδο των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης