Διαβούλευση για τη διανομή μικρογευμάτων σε μαθητές δημοτικών σχολείων τη σχολική χρονιά 2015-2016, ξεκινά το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το κονδύλι που θα διατεθεί ανέρχεται, σύμφωνα με το υπουργείο, στα 4 εκατ. ευρώ. Η δράση απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε μαθητές σχολείων περιοχών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης που έχουν πληγεί περισσότερο από την ανθρωπιστική κρίση.

Η επιλογή των σχολείων θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, κάνοντας χρήση μιας σειράς κριτηρίων που προκύπτουν από τον χάρτη της φτώχειας, ο οποίος συνεχώς επικαιροποιείται. Τα σχολεία που θα επιλεγούν δεν θα έχουν σχολικό κυλικείο και τα μικρογεύματα θα διατίθενται σε όλα τα παιδιά χωρίς διάκριση. Το σχολικό γεύμα θα αποτελείται από τρία είδη: α) σάντουιτς/πίτα/άλλο αρτοσκεύασμα, β) γάλα/γιαούρτι με μέλι, γ) φρούτο/φρουτοχυμός.

Όπως αναφέρει σχετικά ανακοίνωση του υπουργείου: «Και τα τρία είδη θα διατίθενται καθημερινά, σε εναλλασσόμενο διαιτολόγιο που θα υποβάλλει ο ανάδοχος του έργου και θα εγκρίνουν τα υπουργεία. Οι πρώτες ύλες, τα τελικά προϊόντα και η διανομή τους στα σχολεία θα πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής, ασφαλείας και ποιότητας σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί».

Για την επιλογή των αναδόχων, θα διενεργηθούν δημόσιοι ανοικτοί διαγωνισμοί ανά ευρύτερη περιοχή διάθεσης των προϊόντων, με σκοπό την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διακίνηση των ειδών, που πρέπει να φτάνουν στα παιδιά σε λιγότερο από 24 ώρες από την παρασκευή τους. Το υπουργείο Εργασίας, καλεί τους ενδιαφερόμενους προμηθευτές να συμμετάσχουν στον διάλογο που θα προηγηθεί των διακηρύξεων.