Πρωταγωνιστής στο τραπέζι αυτό το «γλυκό πρωινό» μπορεί να είναι το μπαγιάτικο ψωμί (ή του τοστ) ή το τσουρέκι που σας έχει μείνει και είναι έτοιμο να χαλάσει. Στη Γηραιά Αλβιόνα το πιθανότερο είναι να σας σέρβιραν το πιάτο αυτό και να σάς το πουλούσαν για «πουτίγκα με ψωμί και μαρμελάδα». Η γιαγιά μου χρησιμοποιούσε το μπαγιάτικο ψωμί και έκανε αβγόφετες, τις οποίες τηγάνιζε σε μπόλικο λάδι. Εμείς, σε μία πιο υγιεινή και γρήγορη εκδοχή, θα τις ψήσουμε στο φούρνο. Μια συνταγή της δικηγόρου και foodblogger Αθανασίας Στεφανίδου. Για 6 άτομα θα χρειαστείτε:

Υλικά

14 φέτες ψωμί για τοστ

100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη

250 γρ. μαρμελάδα

2 φλιτζάνια φρέσκο γάλα

1 μικρή συσκευασία κρέμα γάλακτος (προαιρετικά, αλλιώς αντικαταστήστε τη με 1 ακόμα φλιτζάνι φρέσκο γάλα)

3 αυγά

½ φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική

1 βανίλια για άρωμα ή ½ κουταλάκι κανέλα ή 1 σφηνάκι λικέρ της αρεσκείας σας

Εκτέλεση

Αλείφετε στις φέτες βούτυρο και μαρμελάδα και τις κόβεται στη μέση και διαγώνια (όπως το κλαμπ σάντουιτς). Τις τοποθετείτε στο ταψάκι με την κόρα προς τα κάτω και τη μία δίπλα στην άλλη. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και με το μείγμα αυτό περιχύνετε τα αλειμμένα ψωμάκια. Στόχος είναι να καλυφθούν τουλάχιστον μέχρι τη μέση από το υγρό μείγμα. Περιμένετε 5 λεπτά και στη συνέχεια ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς Κελσίου για περίπου 30 λεπτά.

Οι φανατικοί της σοκολάτας μπορούν να αντικαταστήσουν τη μαρμελάδα με πραλίνα φουντουκιού.