Ενας 32χρονος κι ένας 38χρονος συνελήφθησαν, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο έρευνας με την κωδική ονομασία «RINA», σε συνεργασία με Αρχές του εξωτερικού, για την καταπολέμηση της πορνογραφίας ανηλίκων.

Παράλληλα, σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σε βάρος άλλων τεσσάρων Ελλήνων, ηλικίας 24, 30, 37 και 50 ετών.

Προηγήθηκε διεθνική διαδικτυακή έρευνα, σε δίκτυο διαμοιρασμού αρχείων P2P για κατοχή και διακίνηση υλικού πορνογραφίας ανηλίκων. Συγκεκριμένα, ο διαδικτυακός έλεγχος επικεντρώθηκε στην καταγραφή των ηλεκτρονικών ιχνών ατόμων που κατείχαν και είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό συγκεκριμένο αρχείο πορνογραφίας ανηλίκων.

Από τον έλεγχο προέκυψαν επτά ηλεκτρονικά ίχνη, που αντιστοιχούσαν σε έξι χρήστες εντός της ελληνικής Επικράτειας, και συγκεκριμένα σε συνδρομητές εταιρειών παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου και τηλεφωνίας.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργήθηκε ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των δεδομένων της υπόθεσης. Εκδόθηκε διάταξη και βούλευμα για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και έγινε επικοινωνία με τους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών, ώστε να εντοπιστούν οι διαχειριστές-κάτοχοι των επίμαχων ηλεκτρονικών ιχνών.

Κατά το χρονικό διάστημα από 18 μέχρι και 25 Ιουνίου, σε έρευνες σε Πέλλα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Αττική και Θεσσαλονίκη, στα σπίτια των έξι εμπλεκόμενων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έξι εσωτερικοί σκληροί δίσκοι κι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, που θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις.

Με τη σε βάρος τους δικογραφία, οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα. Οι σχηματισθείσες για την υπόθεση δικογραφίες τακτικής διαδικασίας θα υποβληθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.