Την άμεση παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα προκάλεσαν τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση αφαίμαξης της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας ΤΙΜ από δύο funds, που την υπερφόρτωσαν με δάνεια 1,8 δισ. ευρώ μέσω του δομημένου ομολόγου CPECs.

Ο επικεφαλής οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου διαβίβασε στον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση τα σχετικά δημοσιεύματα και χθες διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν μέσα από τις καταγγελίες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προκύπτει η ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων και από ποια συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η έρευνα ανατέθηκε στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ, που καλείται να συλλέξει όλα τα αναγκαία στοιχεία και τις μαρτυρικές καταθέσεις που θα αποτελέσουν και τη βάση της δικογραφίας. Οταν ολοκληρωθεί η έρευνα ο πλήρης φάκελος θα επιστρέψει στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων, οι οποίοι θα αποτιμήσουν το αποδεικτικό υλικό και θα αποφασίσουν για την άσκηση της ποινικής δίωξης.

Οπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» στα τέλη Ιουνίου 2015, με μια «καλοστημένη επιχείρηση αφαίμαξης κεφαλαίων που εκτυλίχθηκε το 2005-2006», το ελληνικό Δημόσιο έχασε φόρους που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση: «Πρόκειται για ενορχηστρωμένο σχέδιο δύο εκ των μεγαλυτέρων funds του πλανήτη που έβαλαν στο στόχαστρο μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, την τότε ΤΙΜ. Αγόρασαν την εταιρεία και κατάφεραν φορτώνοντάς τη δάνεια πάνω από 1,8 δισ. ευρώ να τα διοχετεύσουν τελικά στα ταμεία τους. Τα funds Texas Pacific Group και Apax έβγαλαν τρελά λεφτά μέσα σε λίγους μήνες και όσοι αγόρασαν το νόμιμο, με βάση τους κανόνες του Λουξεμβούργου, δομημένο ομόλογο CPECs δίνουν μάχη στις δικαστικές αίθουσες διεκδικώντας αποζημιώσεις για τη μεγάλη χασούρα και το ελληνικό Δημόσιο μετράει απώλειες φόρων, τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στην επίμαχη διετία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, όσα φέρονται να έχουν γίνει και αποτελούν πλέον αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας έχουν ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως αν η εισαγγελική Αρχή μετά το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της δίωξης, τότε η ποινική διαδικασία θα αρχίσει με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.