«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν εντείνει τις ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι, ωστόσο η πόρτα για νέες διαβουλεύσεις παραμένει ανοιχτή», δήλωσε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η ευρωζώνη θα αντέξει ότι και αν συμβεί».

Ο Επίτροπος είπε ότι το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει αποστείλει δύο επιστολές με συγκεκριμένα αιτήματα για νέα δανειακή σύμβαση, μικρή παράταση της υφιστάμενης και αναδιάρθρωση του χρέους. Η τελευταία επιστολή εξετάζεται από την Επιτροπή η οποία θα τοποθετηθεί στο απογευματινό Συμβούλιο της ευρωζώνης είπε ο Επίτροπος.

Στο χθεσινό Eurogroup απορρίφθηκε η παράταση, ανέφερε ο Επίτροπος ενώ σε ότι αφορά το χρέος ανέφερε ότι ισχύουν οι αποφάσεις του 2012.

Σε ότι αφορά ενδεχόμενο νέο δάνειο προς την Ελλάδα ο Επίτροπος ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις του, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας λόγω των εξελίξεων με τις τράπεζες έχει επιδεινωθεί.

Σε ότι αφορά το δημοψήφισμα ανέφερε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις το ερώτημά που θέτει είναι προβληματικό, ενώ αναφορικά με ενδεχόμενες ενέργειες χωρών της ευρωζώνης μετά τη μη εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ από την Ελλάδα, είπε ότι η Επιτροπή έχει συστήσει στις χώρες της ΕΕ και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να μην προβούν σε καμία ενέργεια ως την Κυριακή.