Ένα «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα σήμαινε ανυπολόγιστη καταστροφή και για πολλά χρόνια, ανέφερε σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνοντας τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Στήριξης για το «ναι» στο δημοψήφισμα­­.

Περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις συνέπειες του «όχι», ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι «το ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι πλέον ‘ναι’ ή ‘όχι’ στο ευρώ και στην Ευρώπη», σημειώνοντας ότι «αυτό διαμήνυσαν όλοι οι ηγέτες της Ευρώπης, ακόμα και οι σοσιαλιστές ηγέτες Ολάντ, Ρέντσι και Σουλτς».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, ένα «όχι» θα σήμαινε ότι δεν θα καταβάλλονται συντάξεις και μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ότι θα χαθούν αγροτικές επιδοτήσεις, καθώς αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, όλα τα κοινοτικά κονδύλια θα παρακρατούνται από τα ευρωπαϊκά ταμεία, θα χαθούν τα ΕΣΠΑ και τα χρήματα για όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

«Ήδη οι συνταξιούχοι θα πάρουν αυτή την βδομάδα μόνον 120 ευρώ από τη σύνταξή τους, αφού σταθούν ώρες στις ουρές. Και σε πολλούς μπαίνει στο λογαριασμό μόνο μέρος της σύνταξής τους. Ενώ το όριο αναλήψεων για όλους τους υπόλοιπους κινδυνεύει να πέσει κάτω και από 60 ευρώ την ημέρα» είπε.

Επίσης, είπε πως αν επικρατούσε το «όχι» «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ακόμα και για κούρεμα καταθέσεων, και βεβαίως, για επιστροφή στη δραχμή».

Επανέλαβε ότι έξοδος από το ευρώ δεν σημαίνει και «κούρεμα» του χρέους, ούτε και «κούρεμα» στα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Το ‘όχι’ θα ήταν, επομένως, ανυπολόγιστη καταστροφή. Και για πολλά πολλά χρόνια. Το ‘ναι’, αντίθετα, θα βγάλει τη χώρα από τον εφιάλτη. Και θα ανοίξει το δρόμο για να εξομαλυνθούν τα πράγματα σταδιακά. Ο καλύτερος τρόπος για να μην μας εκβιάζει κανείς, είναι να στεκόμαστε στα πόδια μας. Να μην έχουμε ελλείμματα, να μην έχουμε ανάγκη από πρόσθετα δανεικά. Να μειώσουμε το τεράστιο δαπανηρό κράτος και να ελαφρύνουμε τα φορολογικά βάρη για την κοινωνία, την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις.

» Για να μείνουμε στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρώ: ‘ναι’ την επόμενη Κυριακή, ώστε να επιστρέψουμε στη σταθερότητα, την ομαλότητα και την ανάπτυξη, που θέλουν όλοι οι Έλληνες».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Για μια ακόμα μέρα ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιεί τα ψέματα και την τρομοκρατία για να θολώσει το πραγματικό νόημα του δημοψηφίσματος που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση και αφορά στο τελεσίγραφο των δανειστών», σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «την κινδυνολογία περί δήθεν εξόδου από το ευρώ την έχει ξανακούσει ο ελληνικός λαός και της έδωσε την απάντηση που της αξίζει» και υπογραμμίζει ότι «ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να τοποθετηθεί πάνω σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα λιτότητας, όπως αυτό που προτάθηκε από τους δανειστές». «Δεν μπορεί άλλο να υπεκφεύγει επειδή φοβάται να τοποθετηθεί πάνω στα πραγματικά διακυβεύματα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση των ΑΝΕΛ

Άλλη μια κακόγουστη θεατρική παράσταση έδωσε ο κ. Σαμαράς. Υιοθετώντας ακραία, τυχοδιωκτικής υφής, κινδυνολογία ενόψει του δημοκρατικού δικαιώματος του ελληνικού λαού να αποφανθεί για το έσχατο αποικιακό τελεσίγραφο των δανειστών, απέδειξε πως εξακολουθεί να υποτιμά τη νοημοσύνη και τη μνήμη του.

Επειδή ο ίδιος έχει κοντή μνήμη και περίσσιο θράσος» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη προσθέτοντας ότι «με τις νέες δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς έδειξε ότι τρέμει κυριολεκτικά την ηχηρή απόφανση του ελληνικού λαού. Προφανώς, επειδή θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για τον ίδιο και τους άλλους εγχώριους θιασώτες των μνημονίων».

«Στο όνομα της παβλοφικής υπεράσπισης των μνημονιακών πολιτικών ο μοιραίος τέως πρωθυπουργός, που υπακούοντας στις προσταγές της τρόικας, πετσόκοψε άγρια μισθούς και συντάξεις και οδήγησε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων στη φτωχοποίηση, καμώνεται τώρα πως κόπτεται για την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και των εργαζομένων! Για ακόμη μια φορά η φαρσοκωμωδία του κ. Σαμαρά είναι ευθέως ανάλογη του υποκριτικού …ταλέντου του!» καταλήγει στην δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.