«Οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης του ερωτήματος, οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης σε μια δημοκρατική διαδικασία, αποτελεί αντιδημοκρατική παρέμβαση σε μια δημοκρατική διαδικασία.

»Το απευθύνω ιδίως σε εκείνους τους εκπροσώπους των λεγομένων θεσμών, ξεκινώντας από τον κ. Γιουνκέρ ο οποίος ως Πρόεδρος της Επιτροπής αποφάσισε να παρέμβει σε μια διαδικασία ελεύθερης έκφρασης. Εκείνοι οι οποίοι θέτουν το δίλημμα αυτό, με αυτό τον τρόπο, ‘Ευρώπη ή ΟΧΙ’ είναι εκείνοι που λένε όχι στην Ευρώπη. Ουδέποτε η Ευρώπη είχε ως αρχή τις παρεμβάσεις στη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία.

»Η Ευρώπη στηρίζεται στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας» είπε η Πρόεδρος της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα «μέτρα για την ανακούφιση των ατόμων με αναπηρία, την απλοποίηση της λειτουργίας των κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής».

Η παρέμβαση, από έδρας, της Ζωής Κωνσταντοπούλου εκνεύρισε τους βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν ζητώντας τον λόγο.

«Υποπίπτετε σε ανάρμοστη συμπερισφορά» τους απάντησε εκείνη, διαβάζοντας το σχετικό άρθρο του Κανονισμού της Βουλής. Σύμφωνα με αυτό, ανάρμοστη συμπεριφορά συνιστά η παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής, είτε μέσω θορύβου και αταξίας ή άλλου τρόπου.

«Αυτή είναι η Αριστερά σας;» ρώτησε ένας από τους γαλάζιους βουλευτές τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, ζητώντας του να παρέμβει.

«Μη μιλάτε για Αριστερά στο σπίτι του κρεμασμένου… Πάει πολύ να μιλάτε για δημοκρατία, όταν αμφισβητείτε την απόλυτη διαδικασία δημοκρατίας» απάντησε ο κ.Στρατούλης στους βουλευτές της ΝΔ. Παράλληλα τους κατηγόρησε ότι με την πολιτική τους οδήγησαν το λαό στην απόλυτη φτώχεια.

Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε ως «αντιδημοκρατική, ταπεινωτική και προσβλητική σε βάρος της χώρας» τις παρεμβάσεις των ευρωπαίων εταίρων, κατηγορώντας τους ότι «να παρεμβαίνουν σε μία εσωτερική διαδικασία και να προσπαθούν να επιβάλουν στον ελληνικό λαό τι να ψηφίσει».

«Είναι σαφές ότι με παρεμβάσεις θέλουν να ακυρώσουν τη δημοκρατία στη χώρας μας. Δεν έδωσαν ούτε λίγες μέρες παράταση με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να στερήσει τη ρευστότητα και να επιβάλει στην κυβέρνηση μέτρα στις τράπεζες. Θέλουν να πνίξουν τις τράπεζες» τόνισε ο κ.Στρατούλης.

Τελικώς οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να παραπέμπει τα Πρακτικά της συζήτησης του Σαββάτου αλλά και τα σημερινά στην πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας Δέσποινα Χαραλαμπίδου.