Αναλυτική ενημέρωση για το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας που θα ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση προς τη χώρα,έκανε την Τετάρτη στην Ευρωβουλή ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησαν με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα καθώς και τα πιο φλέγοντα πολιτικά ζητήματα που αναμένεται να τεθούν στη σύνοδο κορυφής στις 25-26 Ιουνίου.

Η Ευρωβουλή ανεμένετο να δώσει την Τετάρτη με ψηφοφορία την τελική της έγκριση στο επενδυτικό σχέδιο ύψους 315 δισ. ευρώ, το οποίο ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο, με στόχο την προώθηση της χρηματοδότησης βιώσιμων επενδύσεων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τροποποίησε τη δομή χρηματοδότησης του ταμείου, πέτυχε αυξημένη λογοδοσία σε ό,τι αφορά την επιλογή της ηγεσίας του ταμείου και ενίσχυσε τη δημοκρατική εποπτεία της λειτουργίας του.

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το βράδυ της Τετάρτης και με τον Επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί για το σχέδιο δράσης που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 17 Ιουνίου για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων στην ΕΕ. Το σχέδιο, το οποίο σκοπεύει να εισαγάγει μια κοινή βάση φορολογίας εταιρειών, ακολουθεί παλαιότερη πρόταση με την οποία η Επιτροπή ζητούσε να υπάρξει αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ φορολογικών αρχών και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις φορολογικές αποφάσεις.