Το 2011 η Κιμ Χότον παρατήρησε έναν άνδρα που στεκόταν έξω από μια εκκλησία του Δουβλίνου ντυμένος με κολάρο ιερέα και έχοντας στο κεφάλι του κέρατα διαβόλου. Το όνομά του ήταν Τζον Ντίγκαν και είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ως παιδί. Κάθε Κυριακή ο Ντίγκαν διαμαρτυρόταν έξω από την εκκλησία για την αποτυχία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ιρλανδία να αντιμετωπίσει τις πάμπολλες υποθέσεις κακοποίησης παιδιών από ιερωμένους.

«Κατέληξα να πιάσω κουβέντα μαζί του» θυμάται η Χότον, φωτογράφος που συνεργάζεται με μεγάλες βρετανικές εφημερίδες. «Τότε μου δημιουργήθηκε η ιδέα για το βιβλίο «Σε πλήρη θέα»». Της ενισχύθηκε λίγο αργότερα, όταν επισκέφθηκε τους γονείς της στο Ντόνεγκαλ όπου συνάντησε έναν συνταξιούχο ιδιωτικό ντετέκτιβ που ερευνούσε παλιές ιστορίες παιδοφιλίας. «Οδηγήσαμε σε διάφορα μέρη της Ιρλανδίας, σε δρόμους και παράδρομους, περάσαμε έρημες παραλίες και άδεια πάρκινγκ, όλα τα μέρη όπου γνωρίζαμε ότι είχαν σημειωθεί σεξουαλικές επιθέσεις σε παιδιά. Και τότε άρχισε να διαμορφώνεται το σχέδιο».

Στο βιβλίο της με φωτογραφίες των τόπων αυτών η Χότον αναδεικνύει ένα άλλο πρόσωπο της Ιρλανδίας, περιοχές όπου συναντιούνται η καθημερινότητα με την ομορφιά, αποκτούν όμως μια πιο σκοτεινή προέκταση. Ενας χορταριασμένος δρόμος που οδηγεί στο βουνό σε μια αγροτική περιοχή είναι το σημείο όπου ο Μάρτιν Γκάλαχερ κακοποιήθηκε από τον ιερέα Γιουτζίν Γκριν, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών για παρόμοια εγκλήματα εις βάρος 26 νεαρών αγοριών σε μια περίοδο 20 ετών. Τα ερείπια ενός κάστρου εκεί κοντά στο Ντόνεγκαλ (φωτογραφία) αποκαλύπτουν την ιστορία της Ιρλανδίας, αλλά είναι και το σημείο όπου ο πατήρ Σον Φόρτσιουν επιτέθηκε σεξουαλικά στον μικρό Πάτρικ Μπένετ. Ο Φόρτσιουν αυτοκτόνησε στη φυλακή το 1999 ενώ περίμενε δίκη για 66 κατηγορίες σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον 29 αγοριών.

Ισως πιο σοκαριστική από όλες τις φωτογραφίες της Χότον είναι το εσωτερικό του ιερού στην εκκλησία του Σεν Πάτρικ στο Γουέξφορντ με το άψογα λουστραρισμένο ξύλινο πάτωμα που χωρίζεται στα δύο από έναν μακρύ διάδρομο με κόκκινο χαλί. Εδώ, κάτω από το τέμπλο με τους αγίους, ο ιερέας Τζιμ Γκρέναν επιτέθηκε σεξουαλικά σε αρκετά κορίτσια καθώς εκείνα ετοιμάζονταν να εξομολογηθούν.

Σε όλα αυτά τα τοπία και τα εσωτερικά κτιρίων συνυπάρχουν το σύνηθες με το τερατώδες, ακόμα και εάν αυτό το δεύτερο δεν είναι ορατό. «Περνάμε καθημερινά από κτίρια, παραλίες, έναν δρόμο, όμορφα μέσα στην αθωότητά τους, που όμως έγιναν σημεία βίας όπου κάποιο παιδί σημαδεύθηκε για πάντα» λέει η Λουίζ Ο’Κιφ που βιάστηκε από τον διευθυντή του σχολείου της το 1973. «Τα περνάμε ανυποψίαστοι και έτσι πρέπει να γίνεται. Ομως…».