Απλή και γρήγορη συνταγή από τον σεφ Γιάννη Λουκάκο(info@yiannislucacos.gr)και ένα πιάτο που μπορούμε να απολαύσουμε και ζεστό και κρύο,το οποίο συνοδεύεται από… διατροφική ανάλυση της διατροφολόγου Δήμητρας Μπαλάσκα.

Υλικά για 4 μερίδες

80 γρ. ελαιόλαδο

40 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

100 γρ. ζωμό κοτόπουλο, ζεστό

500 γρ. φασολάκια μπαρμπούνια

130 γρ. καρύδια

10 γρ. δυόσμο, χοντροκομμένο

10 γρ. τσάιβς (σχοινόπρασο)

80 γρ. ξινομυζήθρα

αλάτι

Προετοιμασία

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι.

Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μυρίσει.

Προσθέτουμε τα φασολάκια και τον ζεστό ζωμό και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Αλατίζουμε, στραγγίζουμε τα περίσσια υγρά και προσθέτουμε τα καρύδια, το τσάιβς και τον δυόσμο.

Συνοδεύουμε με την ξινομυζήθρα.

Tips: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ξινομυζήθρα με ανθότυρο, κατίκι Δομοκού ή φέτα.

Διατροφική ανάλυση από τη Δήμητρα Μπαλάσκα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc., συνεργάτιδα medNutrition

Πρόκειται για μία ελαφριά καλοκαιρινή σαλάτα πλούσια σε γεύση και σε θρεπτικά συστατικά! Περιέχει φυτικές ίνες, καλά λιπαρά οξέα και πολλά αντιοξειδωτικά. Τα φασολάκια είναι γνωστό ότι χαρακτηρίζονται από λίγες θερμίδες καθώς περιέχουν 90% νερό και έχουν βιταμίνες Α, Β, Κ , και C. Επίσης περιέχουν διαιτητικές ίνες, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο.

Ο συνδυασμός με την ξινομυζήθρα προσθέτει στο γεύμα εκτός από γεύση και ζωική πρωτεΐνη, συστατικό απαραίτητο για τη διατήρηση του μυϊκού ιστού. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της ξινομυζήθρας είναι ότι έχει χαμηλά λιπαρά και έτσι ο οργανισμός προσλαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες χωρίς να επιβαρύνεται με κορεσμένα λίπη.

Τα καρύδια με τη σειρά τους προσθέτουν στο γεύμα μία σειρά από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Είναι μία τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Ε και Β6, ηλεκτρολύτες(ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο,κάλιο) και μέταλλα (χαλκό κ.ά.). Είναι επίσης γνωστό ότι περιέχουν υψηλές ποσότητες Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων.

Τέλος, η συνταγή αυτή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία δεσμεύουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για σωρεία εκφυλιστικών νόσων.