Βουτιά στις βάσεις εισαγωγής στις σχολές της θετικής και της τεχνολογικής κατεύθυνσης δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων των υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που δημοσιοποιήθηκαν το μεσημέρι από το υπουργείο Παιδείας.

Ηδη, αναρτήθηκαν στα λύκεια της χώρας οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ-Β΄ (στα κοινά με τα ΓΕΛ μαθήματα).

Όπως αναμενόταν τα σημαντικά δυσκολότερα θέματα φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια στα μαθηματικά και τη φυσική επηρεάζουν προς τα κάτω τις βάσεις για τις σχολές που αυτά τα μαθήματα δίνουν το εισιτήριο.

Οι βάσεις επηρεάζονται φέτος και από τους μεγάλους περιορισμούς που έχουν τεθεί στις μετεγγραφές. Ετσι, αναμένεται μεγαλύτερη πτώση στις σχολές της περιφέρειας σε σχέση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αφού πλέον πολύ λιγότεροι υποψήφιοι δηλώνουν τις περιφερειακές με την ελπίδα να πάρουν μετεγγραφή σε κεντρικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Τι δείχνουν τα στατιστικά

Σχεδόν 8 στους 10 μαθητές έγραψαν κάτω από τη βάση στη φυσική τεχνολογικής κατεύθυνσης ΙΙ (79,17%) εκ των οποίων οι μισοί βαθμολογήθηκαν από 0 έως 5. Το αντίστοιχο περσινό ποσοστό ήταν περίπου 69%.

Πολύ χαμηλές επιδόσεις καταγράφονται στα στατιστικά και για τα μαθηματικά της ίδιας κατεύθυνσης. Φέτος το 69,97% των μαθητών έγραψαν από 0 έως 10 ενώ πέρυσι το ποσοστό τους δεν ξεπέρασε το 60%.

Αλλά και στο μάθημα της φυσικής τεχνολογικής κατεύθυνσης Ι οι επιδόσεις των μαθητών δεν ήταν καλύτερες, αφού ποσοστό 54,52% δεν κατάφεραν να περάσουν τη βάση.

Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στα μαθήματα της θεωρητικής κατεύθυνσης. Για παράδειγμα το μάθημα που δυσκόλεψε περισσότερο τους μαθητές ήταν τα αρχαία όπου σχεδόν ένας στους δύο (49,66%) έγραψε κάτω από τη βάση.

Πού αρίστευσαν

Υπήρχαν ωστόσο και μαθήματα, τα θέματα των οποίων βοήθησαν τους υποψήφιους να σπάσουν τα…βαθμολογικά κοντέρ. Άριστα (18-20) έγραψε το 34,93% των μαθητών στο μάθημα της Χημείας θετικής κατεύθυνσης. Μάλιστα φέτος παρατηρήθηκε αύξηση των άριστων γραπτών σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Σχεδόν 1 στους 3 έγραψε άριστα στο μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών στην τεχνολογική κατεύθυνση ΙΙ.

Οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ-Α΄, καθώς και των ΕΠΑΛ-Β΄ (μαθήματα ειδικότητας) θα αναρτηθούν την Πέμπτη την ίδια ώρα σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας.

Όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ, οι οποίοι συμμετείχαν στις φετεινές πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει μέχρι τις 26-6-2015 να έχουν ολοκληρώσει την εξέτασή τους στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

Επισημαίνεται ότι μέχρι την Τρίτη 7 Ιουλίου οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr

Δείτε αναλυτικά όλους τους πίνακες με τα στατιστικά στοιχεία ανά κατεύθυνση

Βαθμολογικά Στοιχεία Μαθημάτων Θετικής

Βαθμολογικά Στοιχεία Μαθημάτων Θεωρητικής

Βαθμολογικά Στοιχεία Μαθημάτων Τεχνολογικής Ι

Βαθμολογικά Στοιχεία Μαθημάτων Τεχνολογικής ΙΙ

Συγκεντρωτικά Βαθμολογικά Στοιχεία Μαθημάτων Κατευθύνσεων

Βεβαιώσεις Προσβάσεων 2015