Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει με εποικοδομητικό πνεύμα τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, η οποία θα πρέπει να βαδίσει στην οδό των διαρθρωτικών αλλαγών.

Αυτό δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης μιας κοινά αποδέκτης λύσης και «την αποφυγή ενός Βατερλώ» που αναμφισβήτητα θα ήταν, όπως ανέφερε, μια χρεοκοπία της Ελλάδας.

Οι πάντες αναμένουν νέες ιδέες και προτάσεις από την Ελλάδα είπε ο Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι είναι προϋπόθεση για τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος του ελληνικού δημοσίου χρέους, ο γάλλος Επίτροπος άφησε σαφώς να εννοηθεί πως είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί μετά την ολοκλήρωση των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων.

«Ο χρόνος περνάει και εφεξής κάθε μέρα μετράει» δήλωσε επίσης ο Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πλέον τις διαθέσεις των εταίρων στην ευρωζώνη.

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ δεν προβλέπει «περίοδο χάριτος» για την Ελλάδα αν δεν εξοφλήσει ως το τέλος του μήνα τις οφειλές της, ο Πιερ Μοσκοβισί, αφού ανέφερε ότι τέτοιο ενδεχόμενο ουδέποτε υπήρξε, κάλεσε την ελληνική πλευρά να εντείνει τις προσπάθειες της.

Ο Π Μοσκοβισί ανέφερε επίσης ότι είναι τρία τα βασικά προβλήματα: το δημοσιονομικό, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.