Συνολικά 432 παράτυπους μετανάστες περισυνέλεξε το Λιμενικό το τελευταίο 24ωρο, σε 12 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Σάμου, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου και Κω.

Στο μεταξύ, με επιστολή του στον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργο Πατούλη, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ζητά στήριξη για την αντιμετώπιση του ζητήματος των παράτυπων μεταναστών.

«Το οικονομικό και υλικό κόστος όλων των δράσεων αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος έχει επωμιστεί εξ ολοκλήρου ο ήδη περιορισμένος προϋπολογισμός του δήμου Λέσβου» σημειώνει ο κ. Γαληνός, προειδοποιώντας ότι, λόγω του αυξανόμενου ρυθμού αφίξεων, κινδυνεύει να κλιμακωθεί το ζήτημα ανεξέλεγκτα.

Ο κ. Γαληνός, και με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου, ζητά να τεθεί προς συζήτηση το μεταναστευτικό ζήτημα στην επόμενη ολομέλεια της ΚΕΔΕ, καθώς και να εξεταστεί το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας, αλλά και αποστολής υγειονομικού κλιμακίου προς όλους τους δήμους των νησιών που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης των παράτυπων μεταναστών.

Με άλλη επιστολή του προς τούρκους δημάρχους μικρασιατικών πόλεων, ο κ. Γαληνός τους ενημερώνει για τη διαχείριση του ζητήματος και υποστηρίζει πως, μέσω του συντονισμού και της συνεργασίας, θα μπορέσει να λυθούν οι επιπτώσεις του «προς όφελος των πόλεών μας».

Την ίδια ώρα, τη στήριξη των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την εξασφάλιση πόρων και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος ζήτησε η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου από τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση και την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη.

Η κ. Καλογήρου είπε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσα ενέργειες για την αποσυμφόρηση των νησιών του βορείου Αιγαίου, με ταχύτερους ρυθμούς μεταγωγής των μεταναστών, αλλά και με χρηματοδότηση, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες για τη δημιουργία επιπλέον υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας τους.

Τόσο ο κ. Βούτσης, όσο και η κ. Χριστοδουλοπούλου, τη διαβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στις ενέργειες της περιφερειακής αρχής.