Κατά 1,1 δισ. ευρώ αύξησε το όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, μέσω του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας (ELA), το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ειδικότερα, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το βράδυ της Τετάρτης, το όριο αυξάνεται στα 84,1 δισ. ευρώ από 83 δισ. ευρώ που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η απόφαση της ΕΚΤ για τον ELA προφανώς σχετίζεται με τις αυξημένες εκροές καταθέσεων που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες λόγω κυρίως των νέων εμπλοκών που εμφανίστηκαν στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – πιστωτών απομακρύνοντας το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας παρά την ασφυκτική πίεση του χρόνου.

Πάντως, οι εκροές καταθέσεων των τελευταίων τριών ημερών ήταν μεγαλύτερες από την αύξηση του ορίου από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Τετάρτης δεν έγινε συζήτηση για το θέμα των εγγυήσεων που θέτουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον μηχανισμό.

Σημειώνεται ότι η εισήγηση για την χορηγήση ρευστότητας μέσω του ElA γίνεται με εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και η απόρριψη αυτής μπορεί να γίνει μόνο με ειδική πλειοψηφία των 2/3 των μελών που μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα είχε προχωρήσει σε αύξηση μαμούθ του ορίου του ELA κατά 2,3 δισ. ευρώ.

Ηταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τον Φεβρουάριο, οπότε και οι τράπεζες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΤτΕ.