Πριν από πέντε χρόνια λίγοι θα περίμεναν ότι η Κίνα θα είχε τέσσερις από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες του Διαδικτύου με βάση τον αριθμό επισκεπτών –την Alibaba, την Baidu, την Tencent και τη Sohu –αλλά και καινοτόμες πολυεθνικές όπως η Huawei και η Xiaomi. Ούτε θα περίμενε κανείς ότι η Κίνα θα ξεκινούσε να κατασκευάζει υποδομές με στόχο να γίνει η Ευρασία μια ενιαία μεγάλη αγορά.

Τώρα υπάρχουν και άλλα αξιοσημείωτα νέα. Παρά τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης παγκοσμίως, οι αρχικές δημόσιες εγγραφές στην Κίνα, μαζί με το Χονγκ Κονγκ, έφτασαν φέτος τα 29 δισ. δολάρια. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό τώρα; Η απάντηση βρίσκεται στις χωρίς προηγούμενο προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κίνα, όπως είναι η διαφθορά, η μόλυνση, τα μη διατηρήσιμα χρέη της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι πόλεις – φαντάσματα, οι μη αποτελεσματικές κρατικές εταιρείες, οι τράπεζες με προβλήματα και ο υπερβολικός έλεγχος του κράτους πάνω στην οικονομία. Τα προβλήματα αυτά έχουν φέρει μεταρρυθμίσεις με τον χαρακτήρα του επείγοντος, οι οποίες έχουν μεγάλες επιπτώσεις για τη χώρα.

Τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, σιδηροδρόμων, αερομεταφορών και ναυτιλίας επέτρεψαν στην Κίνα να γίνει παγκόσμιο κέντρο για την παραγωγή καταναλωτικών αγαθών. Πρόσφατα η χώρα άρχισε να ρίχνει μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη μιας πιο καινοτόμου οικονομίας –όπου οι υπηρεσίες σε συνδυασμό με την εσωτερική κατανάλωση αποτελούν κινητήριους μοχλούς της οικονομίας. Η Κίνα έχει εργαστεί σκληρά για να αυξήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά και να προαγάγει την καινοτομία. Βέβαια εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα και οι ηγέτες της χώρας τα γνωρίζουν καλά. Γι’ αυτό η κυβέρνηση εφαρμόζει πλέον διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προηγούμενο όσον αφορά την έκταση και την ταχύτητα εφαρμογής.

Ο Αντριου Σενγκ είναι στέλεχος του Fung Global Institute και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Χονγκ Κονγκ.

Ο Σιάο Γκενγκ είναι διευθυντής ερευνών στο Fung Global Institute