Την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών της εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Κυριακής με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Προειδοποίησε δε ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό και για τις δύο πλευρές και απηύθυνε έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα «να πιάσει το χέρι που του απλώνει η Ευρώπη».

«Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε μέχρι την επόμενη εβδομάδα και σας λέω ότι θα υπάρξει συμβιβασμός διότι είμαστε υπεύθυνοι πολιτικοί. Η ‘Ανγκελα Μέρκελ δεν είναι φίλη μου. Αλλά μίλησα σήμερα τηλεφωνικώς μαζί της και θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, διότι ούτε η καγκελάριος θέλει την καταστροφή.

Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Το Grexit θα ήταν πάρα πολύ κακό και για τις δύο πλευρές. Είναι λάθος η άποψη ότι η Ελλάδα θα γινόταν πιο ανταγωνιστική εκτός Ευρωζώνης. Αντιθέτως, θα υπέφερε πάρα πολύ

Εκ πρώτης όψεως η Γερμανία μάλλον δεν θα είχε ούτε πολιτικό ούτε οικονομικό πρόβλημα με ένα Grexit, αλλά η Ευρωζώνη δεν αποτελείται μόνο από την Γερμανία και ιδιαίτερα η Γαλλία και η Ιταλία θα είχαν άμεσες συνέπειες.

Το Grexit θα αποτελούσε κίνδυνο και για την Ευρώπη και για την παγκόσμια οικονομία» δήλωσε ο κ. Σουλτς στην εκπομπή του Γκίντερ Γιάουχ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, και ανέφερε ότι και οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας εξέφρασαν την ανησυχία τους κατά την πρόσφατη Σύνοδο της G-7.

«Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να δεχθεί το χέρι που της απλώνει η Ευρώπη» τόνισε ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης και συμπλήρωσε ότι στην πολιτική δεν αρκεί να λες «φτάνει πια», αλλά πρέπει να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και «το να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ είναι πιο συνετό από ό,τι ένα Grexit».

Ο κ. Σουλτς δήλωσε «πολύ απογοητευμένος» από την σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας, «διότι δεν δέχονται το χέρι που τους έχουμε απλώσει», αλλά αναγνώρισε ότι «αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία μόνο έξι μήνες και η κρίση προκλήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Έκανε δε λόγο για πλούσιους Έλληνες που δεν πληρώνουν φόρους. «Οι πιο πλούσιοι Έλληνες έβγαλαν 120 δισεκατομμύρια στο εξωτερικό εν μέσω κρίσης, μεταξύ άλλων και σε ελβετικές τράπεζες, αλλά πρέπει να πούμε ότι κι εμείς στην Ευρώπη δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα ελάχιστης φορολόγησης, διότι θέτουν βέτο τα κράτη-μέλη. Για αυτό δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση που οι πλούσιοι βγάζουν τα λεφτά τους έξω και οι μικροί πληρώνουν. Και η συμπάθειά μου ανήκει στον ελληνικό λαό που πληρώνει τον λογαριασμό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενες συνέπειες από μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Μάρτιν Σουλτς σημείωσε ότι «μπορεί να μην έχει σοβαρές επιπτώσεις, αλλά μπορεί να έχουμε και μια οικονομική καταστροφή» για να προσθέσει: «Δεν θέλω να θέσουμε την οικονομική επιτυχία της Γερμανίας και της Ευρώπης σε κίνδυνο λόγω μιας λανθασμένης απόφασης και για αυτό, όσο σκληρό και αν ακούγεται, θα προσπαθήσω να διαπραγματευτώ ως το τελευταίο δευτερόλεπτο για να αποτρέψω αυτή την τραγωδία».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι και οι δύο πλευρές έχουν την ευθύνη τους. «Θεωρητικά, ένα Grexit είναι πιθανό. Αν (ο πρωθυπουργός) φερθεί τόσο ανεύθυνα και οδηγήσει τη χώρα του στην καταστροφή, θα είναι δική του ευθύνη, όχι δική μας. Του είπα και του ιδίου πριν από λίγες μέρες: «Ανήκεις στην κατηγορία πολιτικών που οι ίδιοι άνθρωποι που σε αποθέωναν κατά την εκλογή σου, στο τέλος θα σε σταυρώσουν». Διότι οι απλοί άνθρωποι εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στον Τσίπρα και τώρα βιώνουν το να καθορίζουν την συζήτηση οι κορυφαίοι ιδεολόγοι στην κυβέρνηση, που τους είναι πιο σημαντικό να έχουν δίκιο στο κόμμα τους παρά το μέλλον της χώρας» ανέφερε και απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «Να είσαι ρεαλιστής, δέξου το χέρι που σου απλώνουμε και μετά θα φροντίσουμε για ανάπτυξη και απασχόληση στη χώρα σου» για να τονίσει ότι δεν θέλει «ο γερμανός φορολογούμενος να πληρώσει τον λογαριασμό για τους έλληνες φοροφυγάδες».

Επιπλέον, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο η Ελλάδα, αν δεν παραμείνει στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, «να γίνει ένας απρόβλεπτος εταίρος, και να πέσει στην αγκαλιά της Κίνας και της Ρωσίας».

Στην ίδια εκπομπή, ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, ο οποίος δεν έχει υπερψηφίσει τα πακέτα βοήθειας για την Ελλάδα, δήλωσε ότι εάν υπάρξει ουσιώδης αλλαγή του ελληνικού προγράμματος, θα πρέπει να συνεδριάσει η ολομέλεια της γερμανικής Βουλής, ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος θα καταψηφίσει και πάλι και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει και τις προσωπικές του ευθύνες.

Αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν την Άνγκελα Μέρκελ να έχει διαφορετική άποψη από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση, ο κ. Σουλτς έκανε λόγο για «καθαρή γραμμή» της γερμανικής κυβέρνησης, την οποία, όπως είπε, επεξεργάστηκαν από κοινού Μέρκελ- Σόιμπλε και SPD.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει ως τώρα το παν για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και η εντύπωσή μου είναι ότι θα κάνει και πάλι το παν» δήλωσε, ενώ ο κ. Μπόσμπαχ τόνισε ότι «και οι δύο θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες στην Ευρωζώνη», αλλά «ίσως έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά την προοπτική επιτυχίας όλων των προσπαθειών. Ίσως σε αυτό ο Σόιμπλε να είναι πιο επιφυλακτικός από ό,τι η Μέρκελ. Προσέχει πολύ ώστε να τηρούνται οι νόμοι και οι συνθήκες και κεντρικό σημείο κατά την εισαγωγή του ευρώ ήταν ότι είμαστε νομισματική ένωση, όχι ένωση μεταφοράς χρέους (…). Ο Σόιμπλε είναι πραγματικός υπηρέτης του κράτους και θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί η ρήξη με την Α. Μέρκελ», δήλωσε.

Ολοκληρώνοντας, ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε ότι είτε με Grexit είτε χωρίς, «χωρίς ανάπτυξη και χωρίς επενδύσεις, αυτή η χώρα δεν θα σταθεί ποτέ στα πόδια της» και συμβούλευσε «να κλείσουμε τώρα την συμφωνία για την τελευταία δόση του δεύτερου προγράμματος και μετά επιτέλους να συζητήσουμε για το πώς θα έρθουν επενδύσεις, πώς θα δημιουργηθεί ανάπτυξη και πώς θα δημιουργήσουμε απασχόληση».

Ανέφερε, μάλιστα, ότι το Σάββατο είχε μακρά συνομιλία με τον κ. Τσίπρα, για να υπογραμμίσει: «Με όλο τον σεβασμό για την πολύ δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται πολιτικά στο κόμμα του (…) πιστεύω ότι με τον κ. Τσίπρα θα φτάναμε σε μια λογική λύση. Και πρέπει τώρα να σκεφτεί πολύ προσεκτικά τι θα κάνει».

Υποστήριξε δε ότι η πλευρά των θεσμών έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλα ανοίγματα προς την Αθήνα και τώρα «είναι στο χέρι του κ.Τσίπρα να φροντίσει να μπει τέλος σε αυτόν τον τρόμο ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα, να την φέρουμε και πάλι στα πόδια της».