Ενα πράγμα φαίνεται ότι ενώνει όλους τους επενδυτές που ποντάρουν στο δολάριο: η πίστη ότι η επερχόμενη συνεδρίαση των μελών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) μεθαύριο Τετάρτη θα είναι καθοριστική για την ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων.

Το τελευταίο διάστημα η μεταβλητότητα της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο. Η εξέλιξη αυτή ανεβάζει τον πήχη για τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας που έχουν παραδεχτεί ότι το ισχυρό δολάριο δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία των ΗΠΑ επειδή μειώνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων στο εξωτερικό.

«Εάν η Fed εμφανιστεί πιο επιθετική από όσο αναμένεται και στείλει μήνυμα ότι ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου τοn Σεπτέμβριο, το δολάριο θα ενισχυθεί περίπου κατά 2%. Εάν εμφανιστεί υπερβολικά συγκαταβατική, το δολάριο θα υποχωρήσει κατά 2%, σύμφωνα με τον αναλυτή της Bank of Montreal Γκρεγκ Aντερσον.

Το τελευταίο εξάμηνο το δολάριο έχει ενισχυθεί 5,6% απέναντι στο ευρώ και σε άλλα ισχυρά νομίσματα ανεπτυγμένων οικονομιών. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια εδώ και αρκετά χρόνια θα γίνει από τη Fed τον Σεπτέμβριο. Oμως όπως λένε, υπάρχει πιθανότητα 40% να καθυστερήσει η αύξηση αυτή στην περίπτωση που τα στοιχεία δείξουν μείωση του ρυθμού αύξησης της απασχόλησης και του πληθωρισμού. Στη σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το Bloomberg έλαβαν μέρος 53 αναλυτές.

Αυτό το διάστημα η Fed εξετάζει νέα στοιχεία για να κρίνει εάν η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να αντέξει υψηλότερα επιτόκια. Στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στις 5 Ιουνίου έδειξαν ότι οι αμερικανικές εταιρείες αυξάνουν όλο και περισσότερο το προσωπικό τους ενώ αύξηση σημείωσαν και οι τιμές χονδρικής.

© Bloomberg News

Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα 1,1266 ύστερα από υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος κατά 1,4%. Το δολάριο υποχώρησε επίσης 1,8% στα 123,39 γεν.