«Κάναμε τη διαφορά;» ρώτησε εναγωνίως ο νεαρός τη Ζεϊνέπ Τουφεκτσί μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία. Καθώς αυτή η ερώτηση κρεμόταν στον αέρα, όλα τα τηλέφωνα άρχισαν να χτυπούν ταυτόχρονα και τα μηνύματα να καταφθάνουν. Στόχος ήταν ο συντονισμός των εκατοντάδων ατόμων που λειτούργησαν ως εθελοντές «επιθεωρητές» για την ομαλή διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία την περασμένη Κυριακή.

Οι εθελοντές του κινήματος Οϊ βε Οτεσί (Ψήφοι και Αλλα) έστησαν το αρχηγείο τους σε ένα καφέ της Πόλης. Το WiFi, οι πρίζες και η καφεΐνη το μετέτρεψαν στο ιδανικό κέντρο για τους ακτιβιστές στο Μπαϊράμπασα, μια γειτονιά που θεωρούνταν προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, του ΑΚΡ. Η επίμονη και ενδελεχής παρακολούθηση των εκλογικών αποτελεσμάτων ήταν ένα νέο φαινόμενο για τους νεαρούς αυτούς ακτιβιστές. Θέλουν να αλλάξουν την πολιτική στη χώρα τους και ήλπιζαν ότι το ΑΚΡ, το κόμμα του προέδρου Ερντογάν, θα έχανε την πλειοψηφία. Ομως μέχρι πρόσφατα ήταν τόσο απογοητευμένοι από το σύστημα, ώστε δεν προσπαθούσαν να κάνουν κάτι για να αντιδράσουν.

Εως το 2013, εξηγεί η Ζεϊνέπ, νεαρή καθηγήτρια Βιβλιοθηκονομίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, που επέστρεψε στη χώρα της για να ψηφίσει και να συμμετάσχει στην προσπάθεια των ακτιβιστών. «Τότε ήταν που οι κυβερνώντες προσπάθησαν να ισοπεδώσουν το πάρκο Γκεζί. Και οι διαδηλωτές που ήθελαν να προστατέψουν τα δέντρα μετατράπηκαν στην πραγματική αντιπολίτευση απέναντι στην αυταρχική διακυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν και τη διαφθορά». Ενας από τους ακτιβιστές τής είπε ότι ήταν η «απόλυτη περιφρόνηση που έδειχνε ο Ταγίπ πασάς στους κανόνες και τους νόμους» εκείνο που τον ενοχλούσε περισσότερο από τα δακρυγόνα και την αστυνομική βία.

Η Ζεϊνέπ γεννήθηκε μερικά τετράγωνα από το πάρκο Γκεζί. Και θυμάται πόσο ασυνήθιστη της φαινόταν αυτή η θάλασσα από τέντες και πολιτικά πλακάτ που γέμιζαν το 2013 τις πλατείες της Κωνσταντινούπολης. Ολοι ήθελαν την αλλαγή, αλλά βαθιά μέσα τους δεν περίμεναν ότι θα αλλάξουν τα πράγματα. Πώς αλλάζεις λοιπόν ένα σύστημα που είναι σχεδιασμένο να καταπίνει εκείνους που το αποπειρώνται; αναρωτιέται σε άρθρο της στους «Νιου Γιορκ Τάιμς». «Στην Τουρκία αυτό επιτεύχθηκε με οργανώσεις που ξεπήδησαν μέσα από τον κόσμο για να εκπληρώσουν λειτουργίες που είχαν εγκαταλείψει οι θεσμοί: να καλύπτουν ειδήσεις, να παρακολουθούν τις εκλογές, να διερευνούν τη διαφθορά».

Το βράδυ των εκλογών η Ζεϊνέπ ήταν παρούσα στην καταμέτρηση σε ένα εκλογικό τμήμα. Ηταν όλοι κουρασμένοι αλλά η δικηγόρος επέμενε πως τα πάντα έπρεπε να γίνουν κατά γράμμα, κι ας αργούσαν. Λίγο μετά έλαβε ένα μήνυμα στο κινητό της. «Τα καταφέραμε. Κάναμε τη διαφορά. Τα λέμε στις επόμενες εκλογές».