Δεν έχει αποδειχθεί ακόμη ότι είναι ανακάλυψη των Ιταλών. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα σύστησε ο Μάρκο Πόλο στους Ιταλούς όταν επέστρεψε το 1271 από την Κίνα. Σύμφωνα πάντως με τον Διεθνή Οργανισμό Ζυμαρικών (ναι, υπάρχει), τα πρώτα μακαρόνια παρασκευάστηκαν από τον αρχαίο ετρουσκικό πολιτισμό (800 π.Χ.). Υπάρχει και το σενάριο να είναι ελληνικά. Οταν οι αρχαίοι Ελληνες ίδρυσαν τη Νάπολι, παρασκεύαζαν το φαγητό με κριθαράλευρο και νερό. Μάλιστα το ονόμαζαν μακάρια (εξού και μακαρόνια).

Ο,τι όμως δεν αντέχει η Ιστορία, το κερδίζει ο μύθος. Κι έτσι τα μακαρόνια έγιναν το εθνικό πιάτο της Ιταλίας. Στην Ελλάδα καταναλώνουμε κάθε χρόνο περίπου 165.000 τόνους μακαρόνια (3.326.750 καταναλώνουν οι Ιταλοί!). Γιατί; Διότι είναι από τα πιο οικονομικά και παράλληλα χορταστικά τρόφιμα του κόσμου (τα ακριβά κοστίζουν περίπου 3 ευρώ το κιλό), τα οποία μπορούν μαγικά να μετατραπούν σε ένα από τα πιο ακριβά και πολυτελή πιάτα.

Επίσης, είναι ένα πιάτο που μπορεί να ετοιμάσει σχεδόν ο καθένας. Οταν όμως πληρώνω 10 ευρώ το πιάτο και το βασικό υλικό κοστίζει 0,30 ευρώ, έχω άλλες απαιτήσεις. Οι οποίες δύσκολα ικανοποιούνται.

Για παράδειγμα, το Il Postino (Γριβαίων 3, Κολωνάκι, τηλ. 210-3641.414) ήταν ένα από τα καλύτερα μακαρονάδικα της Αθήνας από το 1997 που ξεκίνησε να λειτουργεί.

Το 2008 όμως έκανε ανακαίνιση εκ βάθρων και άλλαξε σεφ. Πήγα μία, πήγα δύο, πήγα τρεις. Δεν μπορούσα να χωνέψω την απογοήτευση. Ρώτησα, βεβαιώθηκα, δεν ξαναπάτησα. Τελευταία άκουσα από πολλούς ότι ξαναέφτιαξε. Ξαναρώτησα και έμαθα ότι ο παλιός σεφ Ανδρέας Σουρές επέστρεψε και φτιάχνει τα ίδια υπέροχα πιάτα. Το εστιατόριο είναι γνωστό για τη γνήσια ιταλική καρμπονάρα του, την οποία φτιάχνει με αβγό. Επίσης, στο νέο μενού μπορείτε να απολαύσετε ζυμαρικά με φρέσκα μανιτάρια (πορτσίνι, κανθαρέλες, τρούφα), αλλά και ιδιαίτερες γεύσεις όπως τα γλυκοαλμυρά λιγκουίνι με κρασί chianti και καραμελωμένο πράσο (φωτογραφία), τα οποία βγάζουν τόσο έντονο το κρασί, που θυμίζουν πιάτο μοριακής γαστρονομίας σε μεγάλη μερίδα! Είναι πλέον μία από τις καλύτερες λύσεις για νόστιμο σπαγκέτι στο κέντρο της Αθήνας, με τιμές λίγο χαμηλότερες από αυτές που είχε το 2008. Τιμή για δύο άτομα χωρίς κρασί 20-22 ευρώ.

Τώρα, εάν η τσέπη σας το σηκώνει, το Luna Rossa (Σωκράτους 213, Καλλιθέα, τηλ. 6944-395246) θα είναι ανοικτό όλο το καλοκαίρι.Το εστιατόριο εκτός από την κυρίως σάλα έχει και δύο ιδιωτικές αίθουσες. Σε αυτό η ιταλική παράδοση τηρείται ευλαβικά τα τελευταία 21 χρόνια και το σπαγκέτι προτείνεται ως πρώτο πιάτο (Ραβιόλια γεμιστά με μελιτζάνα, σάλτσα ντομάτας και παλαιωμένη ρικότα, φωτογραφία αριστερά).

Kαι δεν είναι καθόλου τυχαίο το αστέρι Michelin που του δόθηκε το 2007. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε κρασιά με τιμές από 20 έως 5.000 ευρώ το μπουκάλι. Τιμή για δύο άτομα χωρίς κρασί 40-50 ευρώ.

Εάν θέλετε το απόλυτο ελληνικό μαμαδίστικο μακαρόνι, όμως με νεύρο, όχι λιωμένο, και τιμές με τις οποίες μπορείτε να τρώτε κάθε μέρα, ο Ακάκιος (Αγ. Τριάδας 1 στο Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210-9803.100 και 6949-117150) είναι ό,τι καλύτερο έχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια. Ανοιξε πριν από δέκα ημέρες και αισθάνομαι τυχερός που το ανακάλυψα. Μεγάλες μερίδες, άμεσο σερβίρισμα, μακαρόνια με μπιφτέκια κοκκινιστά, με ροσμπίφ και οι παπαρδέλες που αγάπησα με κυβάκια κολοκυθιού και καπνιστό χοιρινό Τρικάλων και δύο τυριά αποτελούν την απάντηση στην ιταλική καρμπονάρα, αλλά τη «σκίζουν» στα σημεία στη διατροφική αξία. Επίσης, πίτσα – κόλαση με παστουρμά.

Αν τώρα είστε πολύ καλοκαιρινός τύπος και θέλετε μακαρόνια με θαλασσινά και θέα στη θάλασσα, τότε το Tony Bonnano είναι εγγύηση (Αλ. Παπαναστασίου 63, Καστέλλα, τηλ. 210-4111.901).