Η αξία των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων με αρνητικά επιτόκια διαμορφώθηκε στα σχεδόν 3 τρισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Απριλίου σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Bank of America.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες το ποσό των ομολόγων με αρνητικά επιτόκια έχει περιοριστεί στο μισό, φτάνοντας με βάση στοιχεία της 9ης Ιουνίου μόλις στα 1,6 τρισ. ευρώ.

Οι επενδυτές κατάλαβαν ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν μπορούν να συνεχιστούν την ώρα που οι οικονομικοί δείκτες στην ευρωζώνη δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Παράλληλα υπάρχουν ελπίδες για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ενώ και οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για άνοδο του πληθωρισμού τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Οι παράγοντες αυτοί οδήγησαν τις τελευταίες ημέρες σε σημαντική άνοδο των αποδόσεων των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων με ταυτόχρονη μείωση της ονομαστικής τους αξίας.

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας αυξήθηκαν στο 1% από 0,05% τον Απρίλιο. Οι αποδόσεις των αντίστοιχων κρατικών ομολόγων της Ελβετίας αυξήθηκαν στο 0,3% από -0,3% που ήταν τον Ιανουάριο.