Οταν ο Ολιβερ Φόιχτ Τσβέργκερ εγκατέλειψε το 2011 το Βερολίνο για να πάει να εργαστεί στην Ελβετία, η περιοχή γύρω από το Οστμπανχοφ ήταν γεμάτη άδεια οικόπεδα και χώρους στάθμευσης. Σήμερα η γειτονιά ανθεί από νέες επιχειρήσεις και ο ίδιος έχε επιστρέψει. Τον περασμένο μήνα ο Φόιχτ Τσβέργκερ βρισκόταν μαζί με άλλους συναδέλφους του σε ένα ολοκαίνουργιο κτιριακό συγκρότημα γραφείων στο οποίο η εταιρεία διαδικτυακών λιανικών πωλήσεων Zalando SE στεγάζει 800 στελέχη. Λίγο πιο πέρα βρίσκονται τα γραφεία άλλης εταιρείας, της Kayak Software Corp., που αναπτύσσει λογισμικό για τον κλάδο του τουρισμού, και της Yager Development GmbH που αναπτύσσει ηλεκτρονικά παιχνίδια.

«Δεν υπήρχε τίποτε εδώ και τώρα κοιτάξτε τι γίνεται τριγύρω» είπε ο Φόιχτ Τσβέργκερ γευματίζοντας σε ένα από τα νέα εστιατόρια της περιοχής που απευθύνονται σε επιχειρηματίες. «Ηταν δύσκολο να βρει κανείς δουλειά στο Βερολίνο, αλλά όταν επέστρεψα μου έγιναν τέσσερις προσφορές για εργασία και όλες προέρχονταν από νεοφυείς επιχειρήσεις» προσέθεσε.

Το Βερολίνο και οι γύρω περιοχές χαρακτηρίζονταν κάποτε «φτωχές αλλά σέξι» επειδή εκεί δεν υπήρχαν επιχειρήσεις και βιομηχανίες παρά μόνο έντονη νυχτερινή ζωή. Σήμερα το Βερολίνο αναπτύσσεται πιο γρήγορα από τα 16 συνολικά κρατίδια που έχει η Γερμανία χάρη στις εταιρείες του ψηφιακού κλάδου που συνεχώς επεκτείνονται στην περιοχή. Είναι ενδεικτικό ότι από το 2008 μέχρι σήμερα οι θέσεις απασχόλησης του Βερολίνου στον κλάδο αυτόν έχουν αυξηθεί κατά 43%.

Μεγάλη ανάπτυξη όμως καταγράφουν εκεί και άλλοι κλάδοι. Η Zalando, που δραστηριοποιείται στη μόδα ιδρύθηκε από δύο φοιτητές και άρχισε να λειτουργεί στο Βερολίνο το 2008, σήμερα απασχολεί 8.000 άτομα. Φέτος αναμένεται μάλιστα να προσλάβει άλλους 2.000 εργαζομένους.

Παράλληλα η εταιρεία Factory, που ειδικεύεται στην εξεύρεση χώρων για τη στέγαση εταιρειών και νοικιάζει ήδη 16.000 τετραγωνικά μέτρα σε νεοφυείς επιχειρήσεις, σχεδιάζει να «επεκτείνει σημαντικά» τις συμμετοχές της σε ακίνητα στην πόλη. Αυτό το κάνει επειδή πιστεύει ότι το Βερολίνο θα γίνει «βασικός κόμβος ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων».

Δεν είναι τυχαίο ότι η αύξηση των νεοφυών επιχειρήσεων εκεί έχει προσελκύσει και άλλους μεγάλους ομίλους, όπως είναι η Deutsche Bank, η Deutsche Telecom, η Cisco Systems και η ΕΟΝ. Ολες αυτές οι εταιρείες παρέχουν ψηφιακές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες καθώς και ενέργεια λόγω της μεγάλης αύξησης της ζήτησης.

Βοήθεια σε νέους επιχειρηματίες

Η πόλη του Βερολίνου θέλει να προσελκύσει ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτόν παρέχει σε νέους επιχειρηματίες «πακέτο» 4.500 ευρώ για την κάλυψη νομικών και διαφημιστικών αναγκών. Επίσης παρέχει χώρους γραφείων για διάστημα τριών μηνών. Το Βερολίνο θέλει ακόμη να πείσει τους επιχειρηματίες να εγκατασταθούν στην πόλη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

Οι πρωτοπόροι της ανάπτυξης

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 τα φθηνά διαμερίσματα και τα κτιριακά συγκροτήματα στο Βερολίνο προσείλκυαν κυρίως φοιτητές και καλλιτέχνες. Πολλοί από αυτούς έμειναν εκεί και αποφάσισαν να ανοίξουν τις δικές τους επιχειρήσεις, οδηγώντας σήμερα σε άνθηση την ευρύτερη περιοχή.

© Bloomberg News