Την παραίτησή του υπέβαλε αργά το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο Νταβούτογλου θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν αποδέχτηκε την παραίτηση της κυβέρνησης που του υπέβαλε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου (…) και ζήτησε να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν αναμένεται ότι θα αναθέσει και πάλι στον Νταβούτογλου τον σχηματισμό κυβέρνησης όταν ανακοινωθούν τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, κάτι που ίσως γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει κατά την προεκλογική περίοδο ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που δεν καταφέρει το κόμμα του να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα υποχρεωθεί είτε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με ένα από τα μικρότερα κόμματα – μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες – ή να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας μόνο του.

Με καταμετρημένο το 99,9% των ψήφων, το ΑΚΡ διατηρεί μεν την πρώτη θέση, με το 40,9% των ψήφων, υποχωρώντας ωστόσο κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ποσοστού του στις βουλευτικές εκλογές του 2011.

Το ΑΚΡ εξασφαλίζει 258 έδρες, μακριά από το ελάχιστο όριο της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας (276 έδρες).