Η 5η Ιουνίου αποτελεί ημέρα που ανά τον κόσμο γίνονται διάφορες δράσεις, αφού ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σηματοδοτεί την ανάγκη να περάσουν οι πόλεις στην επόμενη μέρα, να γίνουν πιο πράσινες και περισσότερο βιώσιμες. Από τις διεθνείς συνθήκες για τους ρύπους, όπως αυτή του Κιότο έως την περιβαλλοντική επιβάρυνση που δημιουργούν οι βαριές βιομηχανίες, δεν παύει να υπάρχει η λογική που λέει ότι το περιβάλλον μπορούμε να το προστατεύσουμε εμείς οι ίδιοι καθημερινά από τις πράξεις μας. Τόσο η παιδεία, όπως και η συνείδηση του πολίτη μέσα στην πόλη του είναι αυτές που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό αν μια πόλη θέλουμε να παραμένει καθαρή ή όχι.

Χωρίς να παραβλέπουμε την ευθύνη της κρατικής μηχανής σε πολλά πράγματα, όπως η καθυστερημένη αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων, η ανάγκη διευθέτησης πράσινων σημείων και θέσεων σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων σε κάθε δήμο, η περαιτέρω δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, όπως και η επίλυση στο θέμα της χωροταξίας των ΧΥΤΑ στην Αττική, η βασική παράμετρος απόδοσης όλων των πράσινων προγραμμάτων, είναι ο ίδιος ο πολίτης.

Αυτός που πολλές φορές αντί να πετάξει τα απορρίμματα από ένα φαγητό ή σνακ, επιλέγει να τα πετάξει στο δρόμο, ακόμη και στις ακτές άλλες φορές. Η συνείδηση των πράσινων πόλεων στη δυτική Ευρώπη δεν δημιουργήθηκε μόνο υπό τον φόβο των προστίμων σε όποιον ρυπαίνει το περιβάλλον, αλλά δημιούργησε ολόκληρες γενιές που διαχωρίζουν τα απορρίμματά τους, σε αυτά που πάνε για ανακύκλωση (γυαλί, μέταλλο χαρτί, πλαστικό κλπ) και σε άλλα, ανάλογα με την μελλοντική τους χρησιμότητα, αφού είναι κοινώς παραδεκτό πλέον, ότι τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο, εφόσον μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Η ανακύκλωση θα πρέπει να γίνει συνείδηση του κάθε πολίτη, αφού θα φέρει επιπλέον έσοδα στην πόλη για τη δημιουργία και τη συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων. Η πράσινη πόλη του αύριο θα φτιαχτεί από όλους εμάς, που ζούμε, κατοικούμε, δουλεύουμε και περπατάμε στη γειτονιά μας, στο χώρο εργασίας μας, εκεί που διασκεδάζουμε, όταν θα σκεφτόμαστε περισσότερο πράσινα και οικολογικά για μια πιο ανθρώπινη πόλη.

*Ο Ανδρέας Βαρελάς είναι Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Αθηναίων και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ

**Ο Νεκτάριος Καλαντζής είναι Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Παλλήνης και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ