Ο αμερικανός νομπελίστας Ιργουιν Ρόουζ, βιοχημικός του οποίου οι πρωτοποριακές εργασίες συνέβαλαν στην ανάπτυξη θεραπειών για τον καρκίνο του εγκεφάλου και την κυστική ίνωση, πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 88 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Ιρβάιν.

Ο Ρόουζ τιμήθηκε το 2004 με το Νόμπελ Χημείας, μαζί με τους επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Ισραήλ Ααρον Τσεχάνοβερ και Αβραάμ Χέρσκο, για την έρευνά τους σε σχέση με την αποδόμηση των κυττάρων.

Η διαδικασία της αποδόμησης των πρωτεϊνών καθορίζει πρωτίστως τη διαίρεση των κυττάρων, την αποκατάσταση του γενετικού κώδικα, τον έλεγχο ποιότητας των νέων πρωτεϊνών και μεγάλο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η διαδικασία της αποδόμησης δεν είναι τυφλή αλλά πραγματοποιείται με πολύ ελεγχόμενο τρόπο, έτσι ώστε, σε οποιαδήποτε στιγμή, οι πρωτεΐνες που αποτελούν στόχο «δείχνουν να φέρουν μια μοριακή ετικέτα» ομοιάζοντας με ένα «φιλί θανάτου». Λάθη στη διαδικασία αποδόμησης μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και η κυστική ίνωση, επισήμαινε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών στις 6 Οκτωβρίου του 2004, την ημέρα της ανακοίνωσης των βραβείων.

«Αυτά τα ευρήματα των μηχανισμών του αποκαλούμενου «φιλιού θανάτου» εντός των κυττάρων αποδείχθηκαν πρωτοποριακά δημιουργώντας βαθιές τομές στο πεδίο της κυτταρικής βιολογίας και τελικά προάγοντας μια νέα κατανόηση της μοριακής δράσης που παρατηρείται στον καρκίνο και σε άλλες ασθένειες», αναφέρει το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν, όπου ο Ρόουζ εργάστηκε τα τελευταία χρόνια της σταδιοδρομίας του.

Ο νομπελίστας πέθανε στον ύπνο του στο Ντίρφιλντ της Μασαχουσέτης. Γεννημένος στο Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη, το 1926, ο Ρόουζ πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο το 1952. Τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του εργάστηκε στο Fox Chase Center στη Φιλαδέλφεια.

Το 1997 ο Ρόουζ ανέλαβε θέση ειδικού ερευνητή στο τμήμα Φυσιολογίας και Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιρβάιν.