Σημαντική μείωση στην ανάπτυξη της ελληνικής και της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπει ο ΟΟΣΑ, που επικαλείται υστέρηση των επενδύσεων και μείωση της εμπιστοσύνης λόγω φόβων για πιθανή χρεοκοπία της χώρας μας.

Ο ΟΟΣΑ δημοσιοποίησε χθες σε έκθεσή του δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, «κόβοντας» μάλιστα τις εκτιμήσεις στα όρια της ύφεσης. Ειδικότερα, ο Οργανισμός προβλέπει για φέτος ανάπτυξη μόλις 0,1% –με την προϋπόθεση μάλιστα ότι η Αθήνα θα καταλήξει άμεσα σε συμφωνία με τους εταίρους.

Επίσης προβλέπει διατήρηση της ανεργίας σε πολύ υψηλά επίπεδα –της τάξης του 25,7% για φέτος –και υπογραμμίζει κινδύνους που δημιουργούνται από αύξηση των κόκκινων δανείων. Κάνει επίσης λόγο για βουτιά των επενδύσεων και της κατανάλωσης λόγω της μείωσης των πιστώσεων και της χαμηλής εμπιστοσύνης, αλλά και για έλλειψη δομικών μεταρρυθμίσεων. Οσον αφορά το Ασφαλιστικό, ο ΟΟΣΑ ζητεί επίσης να περιοριστούν τα ειδικά καθεστώτα που απολαμβάνουν ορισμένες επαγγελματικές ομάδες και μείωση των αδικιών που υπάρχουν.

Συνολικά για την ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ βλέπει μικρή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Οπως αναφέρει, το ΑΕΠ στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος αναμένεται ότι θα αυξηθεί 1,4% φέτος από 0,9% το 2014 κυρίως λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς προηγούμενο στην οποία προχωρά αυτό το διάστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Ευρώπη θα πρέπει να αυξήσει τους ρυθμούς ανάκαμψης χαλαρώνοντας τη δημοσιονομική πολιτική και αυξάνοντας τις δημόσιες επενδύσεις, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Κάθριν Μαν.

Το πιο σημαντικό για την ευρωζώνη είναι να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που υπάρχει με την Αθήνα, το οποίο εξακολουθεί να πλήττει την εμπιστοσύνη, αναφέρει ακόμη ο Οργανισμός, που προειδοποιεί ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας ή μια έξοδος της χώρας μας από το ευρώ θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη σε όλη την ευρωζώνη.

Σύμφωνα επίσης με τον Οργανισμό, η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη 3,1% φέτος αντί για 3,7% που προέβλεπε τον Οκτώβριο, με τη μείωση της ζήτησης να έχει επιφέρει πλήγμα και στην απασχόληση, στους μισθούς και στην κατανάλωση, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί φέτος σε 2% από 2,4% το 2014. Τον Μάρτιο ο ΟΟΣΑ προέβλεπε ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα ήταν φέτος πολύ υψηλότερη φτάνοντας στο 3,1%. Για την Κίνα προβλέπεται ανάπτυξη 6,8% φέτος από 7,4% το 2014.

© Bloomberg News