Λόγω της «δίψας» μου για μελιτζάνα αυτή την εποχή, τη συγκεκριμένη σαλάτα τη σερβίρω ως γεύμα και όχι για σαλάτα. Και όσο και εάν ακούγεται σε κάποιους παράξενο, η μελιτζάνα «κλαίει» για μέλι. Γι’ αυτό και δεν αφαιρούμε την πικρή φλούδα της, η οποία κρατάει και όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Υλικά για τη σαλάτα

200 γραμμάρια μελιτζάνα

50 γραμμάρια φέτα

40 γραμμάρια ρόκα

Μισή κούπα ελιές χωρίς κουκούτσι (περίπου 20)

Λίγο ελαιόλαδο (για πασπάλισμα της μελιτζάνας)

Αλάτι, πιπέρι

Υλικά και εκτέλεση για το βινεγκρέτ

Δύο κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο

Τέσσερα κουτάλια ξύδι βαλσάμικο

Ένα κουταλάκι της σούπας μέλι

Στη μύτη του κουταλιού μουστάρδα ντιζόν

Λίγο αλάτι

Τα βάζουμε όλα σε ένα ποτήρι του νερού και τα χτυπάμε καλά με το μηχάνημα του φραπέ. Αν βγει πολύ πηχτό, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.

Εκτέλεση και σερβίρισμα

Κόβουμε τη μελιτζάνα σε φέτες (κατά μήκος). Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το τηγάνι γκριλιέρα (ή αντικολλητικό). Τις ψεκάζουμε με ελαιόλαδο (ή αλείφουμε με πινέλο), βάζουμε αλάτι, πιπέρι και τις ψήνουμε 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.

Τις βγάζουμε, τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο που έχουμε απλώσει χαρτί κουζίνας, ώστε φύγει το περίσσιο λάδι. Τις αφήνουμε να κρυώσουν. Σε περίπου πέντε λεπτά, μπορούμε να προσθέσουμε τη ρόκα και τις ελιές. Προσθέτουμε το βινεγκρέτ μελιού και τα ανακατεύουμε ελαφρά με τα χέρια. Τρίβουμε από πάνω τη φέτα. Αν θέλουμε τρίβουμερ και λίγο πιπέρι στο σερβίρισμα.