Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Αμυνας, που συνήλθε την Παρασκευή υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Καμμένος, σε συνομιλία του με τους στρατιωτικούς συντάκτες, δεν πωλείται τίποτε από την ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία θα αξιοποιηθεί, μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων.

Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν ενοποιούνται τα περιουσιακά στοιχεία των Τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως είπε ο υπουργός, τα ποσά που θα αποφέρει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα διατεθούν, κατά προτεραιότητα, στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων – εν ενεργεία και εν αποστρατεία – κι ένα άλλο μέρος τους θα διατεθεί στα Μετοχικά Ταμεία των Κλάδων.

Στόχος του υπουργείου είναι η αξιοποίηση των «καθαρών» ακινήτων – δηλαδή εκείνων για τα οποία δεν υπάρχουν διεκδικήσεις- να αποφέρει έσοδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ ετησίως.

Όπως εξήγησε ο κ. Καμμένος, η διαδικασία θα γίνεται μέσω Διαδικτύου. Θα δίνεται ένα χρονικό περιθώριο στους ενδιαφερομένους να καταθέσουν τις προσφορές τους και εκείνος που θα δώσει το υψηλότερο τίμημα θα αξιοποιεί το ακίνητο μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εξήγγειλε, επίσης, τη δημιουργία πρότυπου οικισμού στο στρατόπεδο στη Μαλακάσα, όπου είχε σημειωθεί η έκρηξη των πυρομαχικών, τη δεκαετία του ’80, για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στρατιωτικών της ευρύτερης περιοχής. Στο στρατόπεδο θα υπάρχει σχολείο και εκκλησία.

Δεδομένου δε ότι πρόκειται περί στρατιωτικού χώρου, τις εργασίες για τη δημιουργία του οικισμού θα εκτελέσει η νεοσυσταθείσα Διακλαδική Διοίκηση Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού με τον επιχειρησιακό τίτλο ΔΙΔΕΡΓΩΝ (πρώην ΜΟΜΑ).