Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την Πέμπτη αύξηση 16,7% στα οργανικά κέρδη πρώτου τριμήνου, χάρη στην αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και στη μείωση του κόστους μισθοδοσίας και κάποιες ενεργειακές δαπάνες.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 313,9 εκατ. ευρώ έναντι 268,8 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Τα περυσινά νούμερα δεν περιλαμβάνουν εφάπαξ θετική επίπτωση από την αναδρομική εφαρμογή της έκπτωσης στην τιμή φυσικού αερίου και από την ανάκτηση ποσού μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διένεξή της με την Αλουμίνιον.

Η οργανική κερδοφορία ήταν σε γενικές γραμμές εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 4% στα 1,5 δις ευρώ χάρη στην ενίσχυση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια κατά 9% λόγω των ασυνήθιστα χαμηλών θερμοκρασιών στο πρώτο τρίμηνο.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών αυξήθηκαν 18% στα 187 εκατ. ευρώ λόγω των επιδεινούμενων οικονομικών συνθηκών και της σημαντικής αύξησης του τέλους ΑΠΕ, που επιβαρύνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

«Η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για να μπορέσει η ΔΕΗ να χρηματοδοτήσει την απρόσκοπτη λειτουργία της καθώς και το επενδυτικό της πρόγραμμα σε έργα παραγωγής και δικτύων», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΗΕ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.