Σκηνικό σύγκρουσης με τους διαφωνούντες αρχίζουν να καλλιεργούν από τη Λεωφόρο Συγγρού, εφόσον κλιμακωθεί η εσωκομματική αντιπαράθεση για τη στάση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία που θα υπογράψει η κυβέρνηση με ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές. Στο γαλάζιο επιτελείο κινούνται με τη βεβαιότητα ότι η αντιπαράθεση για τη συμφωνία είναι προσχηματική και πως, στην πραγματικότητα, η ομάδα των αντιφρονούντων επιχειρεί να τη μετατρέψει σε μέσο αμφισβήτησης της κομματικής ηγεσίας. Στη βάση αυτή, ο Αντώνης Σαμαράς βάζει σε εφαρμογή ένα σχέδιο αντεπίθεσης κατά των διαφωνούντων, τους οποίους στοχοποιεί πλέον περίπου ως «δεκανίκια» του ΣΥΡΙΖΑ και για προσπάθεια να εξυπηρετήσουν προσωπικές στρατηγικές.

Τη σκληρή γραμμή και στα εσωκομματικά προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα της προσυνδιάσκεψης του κόμματος στο Ηράκλειο, αμφισβητώντας ανοιχτά τις προθέσεις τους. «Κάποιοι πολεμούν ακόμη τη ΝΔ γιατί άντεξε, όταν όλα τα άλλα κατέρρεαν. Και γιατί παραμένει η μεγάλη εγγύηση της ευρωπαϊκής πορείας του τόπου» ανέφερε και πρόσθεσε: «Μερικοί, ελάχιστοι, ακόμα και μέσα από την παράταξη έχουν προσχωρήσει σε αυτή τη λογική. Και παίζουν προσωπικά πολιτικά παιχνιδάκια, την ώρα που η Ελλάδα περνάει τις πιο κρίσιμες στιγμές. Ομως κανείς δεν τους παρακολουθεί πια. Γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτά είναι δωράκια που κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ! Και αυτό δεν το συγχωρεί κανένας από εμάς».

Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ διαμήνυαν χθες ότι η αντεπίθεση της κομματικής ηγεσίας θα έχει συνέχεια και πως δεν πρόκειται για πολύ να γίνουν ανεκτές προσπάθειες που «αποσκοπούν να κρατήσουν το κόμμα καθηλωμένο». Είναι προφανές ότι με την αντίδραση αυτή ο τρίτος όροφος της Λεωφόρου Συγγρού επιχειρεί να απομονώσει τους διαφωνούντες και να προκαλέσει τα αντανακλαστικά της κομματικής βάσης.

ΑΠΟΚΗΡΥΞΕ ΝΤΟΡΑ. Σε αυτό το σκηνικό, το γαλάζιο επιτελείο φρόντισε χθες να αποκηρύξει την παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη για τις τράπεζες, αναφέροντας ότι «πρόκειται για προσωπική θέση της που δεν απηχεί το κόμμα». Η πρώην υπουργός προκάλεσε αναταραχή, συνδέοντας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με ένα σενάριο Κύπρου για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. «Αν δεν έχουμε συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, φοβάμαι ότι το Σαββατοκύριακο που είναι και τριήμερο, θα υπάρξει έλεγχος κεφαλαίων στις τράπεζες, το λεγόμενο capital control, όπως συνέβη και στην Κύπρο» δήλωσε –παρότι εκτίμησε παράλληλα ότι έως το Σαββατοκύριακο μπορεί να έχει ανακοινωθεί συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ που εκφράζουν και τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά, σχολίαζαν ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν συμβαδίζουν με την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ και απέδιδαν την προειδοποίηση της Ντόρας Μπακογιάννη «σε λόγους προσωπικής προβολής και στην προσπάθειά της να προκαλέσει θόρυβο». Την εσωκομματική διελκυστίνδα, πάντως, συντήρησε χθες και ο Νίκος Δένδιας, προειδοποιώντας (Real FM) ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει «θέμα φυσιογνωμίας» και πλέον «μετατρέπεται σε αδιάφορο κόμμα».