Επτά χρόνια από τότε που έσκασε η φούσκα στην αμερικανική αγορά ακινήτων, και ενώ τον Μάρτιο οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5% ετησίως, με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν, στην Καλιφόρνια καταγράφονται πρωτοφανή επίπεδα τιμών.

Πολυτελείς κατοικίες στο Λος Αντζελες τους τελευταίους μήνες αλλάζουν χέρια σε πρωτοφανή επίπεδα τιμών, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση σπίτια στην ιστορία των ΗΠΑ, ο ιδιοκτήτης του οποίου προτίθεται να το διαθέσει στην τιμή – ρεκόρ των 500 εκατ. δολαρίων!

Ο Νάιλ Ναϊάμι, παραγωγός ταινιών και εργολάβος κατοικιών, κατασκευάζει στο προάστιο του Μπελ Ερ με θέα τη λεκάνη του Λος Αντζελες, ένα τεράστιας έκτασης σπίτι 9.324 τ.μ., που θα είναι έτοιμο σε 20 μήνες και περιλαμβάνει μια master κρεβατοκάμαρα 466 (!) τ.μ., 30 θέσεις πάρκινγκ και ένα μικρό καζίνο τύπου Μονακό. «Το σπίτι θα έχει όλες τις ανέσεις που διατίθενται στον κόσμο», έγραψε πρόσφατα ο Ναϊάμι σε mail.

Σπίτια σαν αυτό μπορεί να μην υπάρχουν πολλά στην Καλιφόρνια, ωστόσο πληθαίνουν τα υπερπολυτελή ακίνητα που πωλούνται στην περιοχή του Λος Αντζελες σε πρωτοφανή επίπεδα τιμών, με πελάτες μια αυξανόμενη ομάδα, μικρών ή μεγαλύτερων κροίσων που προσφέρουν αβίαστα εκατομμύρια για να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους. Να γίνουν ιδιοκτήτες των πιο πολυτελών κατοικιών του πλανήτη, με δεκάδες δωμάτια, τεράστιους κήπους, πισίνες, τζακούζι, γήπεδα και γενικά όλες τις ανέσεις.

Πέρυσι πωλήθηκαν παγκοσμίως πέντε σπίτια σε τιμές άνω των 100 εκατ. δολάρια και τουλάχιστον άλλα 20 σε τιμές με εννέα ψηφία, σύμφωνα με το προ μηνός δελτίο του οίκου Christies. Το πιο ακριβό σπίτι που έχει ποτέ πωληθεί είναι ένα ρετιρέ στο Λονδίνο για το οποίο το 2011 ο αγοραστής πλήρωσε 221 εκατ. δολάρια. Αυτή τη στιγμή τα πιο ακριβά προς διάθεση ακίνητα στην παγκόσμια αγορά περιλαμβάνουν ένα κτήμα στην Κυανή Ακτή της Γαλλίας (425 εκατ. δολάρια), ένα ρετιρέ στο Μονακό (400 εκατ. δολάρια) και ένα εξοχικό στο Λονδίνο (365 εκατ. δολάρια).

Αλλά και στα σπίτια για κοινούς θνητούς οι τιμές σε είκοσι πόλεις των ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Μάρτιο με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι αναμενόταν, κατά 5% έναντι 4,6%μ που προέβλεπαν οι αναλυτές.

© Bloomberg News