Οι καλές ταβέρνες μου είπε κάποτε μια βέρα Κοκκινιώτισσα μερακλού, είναι στα Καμίνια: «Εκεί πάμε τώρα για να φάμε και να διασκεδάσουμε». Το «Πυροφάνι», είναι μια από αυτές, ένα μουσικό μεζεδοπωλείο, στα σύνορα της Κοκκινιάς με τα Καμίνια. Το άνοιξε πριν από 20 χρόνια, ο Νίκος Λασπάκης, γέννημα θρέμμα Απολλωνιστής από γονείς Μικρασιάτες, εκεί που παλιότερα -από το 1922 παρακαλώ-υπήρχε ένα καφενείο. Εκατόν σαράντα μεζεδάκια με κρεατικά και θαλασσινά ετοιμάζει μαζί με τη γυναίκα του την Εύα που γεννήθηκε μεν στην Αμερική αλλά οι ρίζες της πάνε στη Μικρασία, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Δική της είναι αυτή η ωραία συνταγή.

Υλικά για 2 άτομα

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

παρθένο ελαιόλαδο

3 ώριμες ντομάτες

1κ.γλ. πελτέ (προαιρετικά)

1 ποτηράκι κρασί ροζέ

1 πρέζα θυμάρι

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

αρωματικά της αρεσκείας σας

1 μικρή πιπεριά καυτερή ψιλοκομμένη

λίγες σταγόνες ταμπάσκο

1/2 πακέτο μακαρόνια

6-8 γαρίδες μεσαίου μεγέθους

4 κυδώνια

4 αχιβάδες

4 χτένια

Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και μόλις πάρει λίγο χρώμα ρίχνουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά γιατί δεν πρέπει να μαυρίσουν, σβήνουμε με κρασί, και ρίχνουμε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, και τα αρωματικά δεμένα σε ένα πουγκάκι από τούλι. Αν η ντομάτα είναι ξινή (τον χειμώνα) προσθέτουμε λίγη ζάχαρη και ντοματοπελτέ. Οταν η σάλτσα βράσει και δέσει προσθέτουμε πρώτα τα οστρακοειδή καλά πλυμένα. Μόλις αρχίσουν να ανοίγουν ρίχνουμε και τις γαρίδες και αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά.

Τα βγάζουμε ένα ένα με μια τσιμπίδα, πετάμε το πουγκί με τα αρωματικά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μακαρόνια και την πιπεριά. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν. Οταν τα μακαρόνια είναι έτοιμα τα σερβίρουμε σε πιατέλα, τοποθετούμε από πάνω τα θαλασσινά, πασπαλίζουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και πιπέρι και προαιρετικά τα συνοδεύουμε με τυρί τριμμένο.