Είναι ένα από τα πιο απλά πιάτα με ρύζι με υπέροχο χρώμα, γεύση και άρωμα που μπορεί να συνοδεύσει κρετατικά και πουλερικά

Υλικά

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

8 κτ.σ ανάλατο βούτυρο

2 φλ ρύζι για ριζότο (ιταλικό αρμπόριο, καρναρόλι, βιαλόνε νάνο ή ελληνικά ρύζια από την Ανθήλη ή τις Σέρρες)

½ φλ λευκό ξηρό κρασί

6 φλ (ή όσο χρειαστεί) καυτό ζωμό κότας, σπιτικό

½ κ.τ.γλ κλωστές κρόκου (σαφράν)

1 φλ τριμμένη παρμεζάνα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ζεσταίνουμε 2 κ.τ.σ βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο και να βγάλει τα αρώματά του.

Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για περίπου 3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε 2 φλιτζάνια ζωμό και τον κρόκο. Δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις πάρει βράση το φαγητό, τη χαμηλώνουμε πάλι τόσο ώστε να σιγοβράζει. Δεν χρειάζεται να ανακατεύουμε συνεχώς, αρκεί κάθε 1-2 λεπτά να το γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα.

Όταν απορροφηθούν τα υγρά προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζωμό και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να βράσει το ρύζι, να μαλακώσουν οι κόκκοι αλλά στον πυρήνα τους να μείνουν τραγανοί.

Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε το τυρί, λίγο ακόμη ζωμό ώστε να αποκτήσει την υφή που θέλουμε (όχι τόσο στεγνό, αλλά ούτε και σούπα), σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε αμέσως σε ζεσταμένα πιάτα.