Σταθερή στα σημερινά επίπεδα, 31 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αναμένεται να διατηρήσουν την παραγωγή πετρελαίου οι χώρες του ΟΠΕΚ κατά την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση της 5ης Ιουνίου στη Βιέννη.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε μεταξύ 34 αναλυτών και ειδικών της αγοράς πετρελαίου το πρακτορείο Bloomberg, στην οποία μόνο ένας απάντησε ότι προβλέπει μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, με πρωταγωνίστρια τη Σαουδική Αραβία, είχαν αποφασίσει να μη μειώσουν αλλά να διατηρήσουν αμετάβλητη την παραγωγή τους, με στόχο να πιέσουν τις χώρες μη μέλη και κυρίως τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, όπου το κόστος παραγωγής μαύρου χρυσού είναι υψηλότερο.

Το επιχείρημα της Σαουδικής Αραβίας ήταν ότι είναι λάθος πολιτική να προσπαθεί κάποιος να μειώσει την παραγωγή του για να αυξήσει τις τιμές, νομίζοντας ότι έτσι θα περιορίσει την επέκταση του ακριβού σχιστολιθικού πετρελαίου.

Η στρατηγική του ΟΠΕΚ φαίνεται ότι αποδίδει καθώς έξι μήνες μετά η πτώση των τιμών έχει πλήξει σημαντικά την επενδυτική δραστηριότητα στο σχιστολιθικό πετρέλαιο. Πολλοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ κατέστησαν ζημιογόνοι, ανέστειλαν σχέδια και μείωσαν σημαντικά τις επενδύσεις τους, με συνέπεια οι τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν κατά 46% από τα μέσα Ιανουαρίου.

«Δεν υπάρχει επομένως λόγος για τη Σαουδική Αραβία να αλλάξει στρατηγική αφού βλέπει ότι αυτή άρχισε να αποδίδει καρπούς. Οποιος περιμένει ότι θα συμβεί κάτι διαφορετικό στη συνάντηση της Βιέννης μάλλον θα απογοητευθεί» εκτιμά ο Μάικ Γουίτνερ, επικεφαλής του τμήματος έρευνας πετρελαίου της Societe Generale.

Χθες το μπρεντ διαπραγματευόταν στα 65,37 δολάρια το βαρέλι και την Παρασκευή στα 66,37 δολάρια. Αν και η τιμή είναι χαμηλότερη κατά 43% από τα υψηλά της προηγούμενης χρονιάς (115 δολάρια), εν τούτοις είναι υψηλότερη κατά 47% από τα χαμηλά του Ιανουαρίου 2013.

© Bloomberg News