Δέκα κριτήρια που πριμοδοτούνται με διαφορετικά μόρια και ποσόστωση έως 10% επί του αριθμού εισακτέων σε κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ή σχολή προβλέπει το νέο σύστημα μετεγγραφών που αναμένεται να συμπεριλάβει στο εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο το υπουργείο Παιδείας.
Μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που τίναξε στον αέρα το προηγούμενο σύστημα κρίνοντάς το αντισυνταγματικό, το νέο καθεστώς που θα το αντικαταστήσει από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος χαρακτηρίζεται από περιορισμό των μετεγγραφών σε όλες τις σχολές και ταυτόχρονα διεύρυνση των κατηγοριών στις οποίες έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις. Από όσους υποβάλλουν αίτηση, όμως, μόνο ένας στους δέκα νεοεισερχόμενους φοιτητές θα κατορθώσει τελικά να πάρει μετεγγραφή, εκτός αν κάποια τμήματα πανεπιστημίων ή ΤΕΙ εισηγηθούν αιτιολογημένα διαφορετικό ποσοστό.
Δίνονται όμως και δύο νέες δυνατότητες: να λαμβάνουν μετεγγραφή δικαιούχοι από όλα τα έτη εκτός του τελευταίου - και φυσικά όσων έχουν υπερβεί τον κανονικό χρόνο σπουδών - και φοιτητές πανεπιστημίων εξωτερικού (κάτι που είχε καταργηθεί πριν από πολλά χρόνια) για εξαιρετικούς λόγους.
Αυστηρός έλεγχος. Πάντως η διαδικασία έγκρισης των μετεγγραφών αυστηροποιείται καθώς όλες οι αιτήσεις θα κρίνονται από πενταμελή επιτροπή με πρόεδρο δικαστικό λειτουργό και μέλη έναν πανεπιστημιακό, έναν καθηγητή ΤΕΙ και δύο στελέχη του υπουργείου Παιδείας.
Η επιτροπή αυτή θα εξετάζει τα κριτήρια που επικαλείται ο υποψήφιος, θα τον μοριοδοτεί (σ.σ.: τα μόρια για κάθε κατηγορία ακόμα συζητούνται) με βάση όσα κρίνει ότι πράγματι ισχύουν και θα τον κατατάσσει σε έναν πίνακα. Αν είναι τυχερός και η σχολή για την οποία ενδιαφέρεται δεν έχει συμπληρώσει το 10% ή αν είναι στις πρώτες θέσεις του πίνακα έχοντας επικαλεσθεί πολλαπλά κριτήρια (π.χ. οικονομική αδυναμία, ασθένεια, πολυτεκνία ταυτόχρονα) θα λαμβάνει τη μετεγγραφή.
Οικονομικά πλαφόν. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι - σύμφωνα με το προσχέδιο τουλάχιστον - θα τεθούν δύο οικονομικά πλαφόν 5.000 και 8.000 ευρώ ανά μέλος της οικογένειας του αιτούντος, τα οποία θα μοριοδοτούνται και διαφορετικά. Η ίδια επιτροπή θα κρίνει και τα αιτήματα για κατ' εξαίρεση μετεγγραφή σε ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις φοιτητών που σπουδάζουν σε ΑΕΙ του εξωτερικού.
Μετεγγραφές δεν θα επιτρέπονται ανάμεσα σε τμήματα ή σχολές του ιδίου ιδρύματος ή μεταξύ τμημάτων και σχολών ιδρυμάτων που εδρεύουν στην ίδια περιφέρεια, ενώ οι αιτούντες θα μπορούν να ζητήσουν μετεγγραφή σε έως δύο ΑΕΙ των πλησιέστερων πόλεων όπου οι γονείς ή οι ίδιοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία. Προτεραιότητα θα δίνεται σε μετεγγραφές στις εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης πόλεις.
Ολα αυτά συζητούνται και εξετάζονται αυτές τις ημέρες από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, μαζί με τις υπόλοιπες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που σκοπεύουν να καταθέσουν σύντομα στη Βουλή ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Τάσος Κουράκης. Συνεπώς ενδέχεται να προκύψουν κάποιες αλλαγές ώσπου να φθάσει στη Βουλή, όπως εξάλλου και σε άλλες προβλέψεις του νομοσχεδίου.
Μεγάλες αλλαγές. Πρόκειται για το γνωστό - και ήδη πολυσυζητημένο, παρότι ακόμα δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή - νομοσχέδιο που θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και ειδικά στην Τριτοβάθμια, που επιστρέφει στη δεκαετία του '80. Μεταξύ άλλων, προβλέπει επαναφορά ασύλου, κατάργηση των συμβουλίων ιδρυμάτων (τα οποία αντιδρούν εντόνως) και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, επιστροφή φοιτητικής ψήφου στις πρυτανικές εκλογές, εξομοίωση διδακτικών με πιστωτικές μονάδες κ.λπ.

Αλλά και στη Δευτεροβάθμια προβλέπει έλεγχο ωραρίου και αργιών, φροντιστηρίων και ιδιωτικών σχολείων (επίσης αντιδρούν έντονα), ρυθμίσεις υπέρ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, αλλαγή τρόπου μεταθέσεων και μοριοδότησης αναπληρωτών εκπαιδευτικών, κατάργηση αξιολόγησης και πολλά ακόμα θέματα που έχουν ήδη δημιουργήσει σοβαρές αντιδράσεις.


Τα 10 κριτήρια

Η νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές προβλέπει δέκα διαφορετικές κατηγορίες δικαιούχων. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να συνδυάζουν διαφορετικά κριτήρια και έτσι να αυξάνουν τα μόρια που θα αποφασιστούν για την καθεμία. Τα κριτήρια, σύμφωνα με το προσχέδιο, είναι τα εξής:


1.
Τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας σύμφωνα με τον Ν. 1897/1990.


2.
Πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες (Φ.151/122732/Β6 - είναι 58 στον αριθμό) εφόσον έχουν διαπιστωθεί ιατρικά, ή έχουν κάνει δωρεά οργάνου ή μυελού οστών σε συγγενή α’ ή β’ βαθμού.


3
. Κατά κεφαλήν εισόδημα μελών της οικογένειας που δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ. Θα πριμοδοτείται με περισσότερα μόρια από όσους έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα έως 8.000 ευρώ. 


4
. Ορφανοί και από τους δύο γονείς.


5.
Πολύτεκνοι ή τέκνα πολυτέκνων.


6.
Εχοντες αδελφό ή αδελφή φοιτητή πρώτου κύκλου σπουδών εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου. Η μετεγγραφή αφορά πλησιέστερη πόλη φοίτησης αδελφού ή κατοικίας γονέων.


7.
Γονείς ή τέκνα πολυμελούς οικογενείας με τρία ζώντα τέκνα. 


8.
Υποψήφιοι με γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες (οι ίδιες που περιγράφονται στη Φ.151/122732/Β6) ή πιστοποιημένη αναπηρία 67% και άνω (σ.σ. εδώ θα έπρεπε να προστεθεί και αναπηρία του ίδιου του υποψηφίου).


9.
Υποψήφιος με γονείς ή κηδεμόνες, ένας εκ των οποίων ή και οι δύο αθροιστικά έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει δέκα μήνες ανεργίας εντός τρέχοντος έτους.


10.
Ορφανοί από έναν γονέα ή τέκνα άγαμης μητέρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από