Mε την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές να παραμένει μεγάλη, κυβέρνηση και δανειστές πιάνουν και πάλι δουλειά από αύριο αναζητώντας σημεία σύγκλισης που θα επιτρέψουν τη συμφωνία και την έξοδο της ελληνικής οικονομίας απ' το τέλμα όπου έχει βυθιστεί.
Η δουλειά επαναλαμβάνεται σε επίπεδο τεχνοκρατών του Brussels Group, στις Βρυξέλλες, όπου παρέπεμψε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας στη Ρίγα. Μάλιστα, η Ρίγα έκανε σαφές ότι η Ευρώπη θέλει και το ΔΝΤ στο παιχνίδι. Ετσι, τα σχέδια για μια καταρχήν συμφωνία σε ελάχιστο κοινό παρονομαστή μόνο με την ευρωζώνη εγκαταλείφθηκαν - τουλάχιστον επί του παρόντος - και το ΔΝΤ επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο.
Οι τεχνοκράτες όμως, που παίρνουν και πάλι τη σκυτάλη, έχουν αυξημένες απαιτήσεις. «Χρειάζονται σκληρά μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015» τονίζει πηγή των δανειστών στα «ΝΕΑ».
Συγκεκριμένα, τα μέτρα αυτά μπορούν να ληφθούν σε δύο μέτωπα, όπως λέει η ίδια πηγή.
1. Στον ΦΠΑ. Οι συντελεστές πρέπει κατά τους δανειστές να είναι δύο και όχι τρεις και τα περισσότερα προϊόντα να ανήκουν στον υψηλό συντελεστή, ο οποίος να είναι, αν όχι 23%, λίγο χαμηλότερος από αυτό. Οπως είναι γνωστό, η πληροφορία που είχε διαρρεύσει ανέφερε ότι η πρόταση των δανειστών αφορούσε συντελεστή 23% και χαμηλό 11%. Η κυβέρνηση από την πλευρά της άφηνε να διαρρέει ότι ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να επιδιωχθεί στη βάση των συντελεστών 20% και 10%. Ωστόσο, οι δανειστές επισημαίνουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τον κατάλογο των προϊόντων του κάθε συντελεστή.

2. Στο Ασφαλιστικό. Κυβέρνηση και δανειστές συγκλίνουν στον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων. Ωστόσο, για να έχει απόδοση και μάλιστα άμεση το μέτρο, οι δανειστές ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να θιγούν και τα θεμελιωμένα δικαιώματα σε πρόωρες συντάξεις. Η κυβέρνηση επιδιώκει σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Ακόμη ζητούν να μην ανασταλεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.
Από τα δύο αυτά μέτωπα οι δανειστές θεωρούν ότι πρέπει να εξοικονομηθούν κάπου 3 δισ. ευρώ, όσα χρειάζονται δηλαδή για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 1% του ΑΕΠ το 2015.
Κι αυτό γιατί εκτιμούν ότι χωρίς μέτρα θα υπάρχει έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ, οπότε για το πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ θα χρειαστούν μέτρα 3 δισ. ευρώ. Αντίθετα, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει πρωτογενές έλλειμμα, αλλά πλεόνασμα.

Ετσι, αρνείται την ανάγκη τέτοιας έκτασης μέτρων και υποστηρίζει ότι τα απαιτούμενα έσοδα μπορούν να συγκεντρωθούν με μόνο μέτρα φορολογικής διοίκησης για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής. «Αυτά τα μέτρα είναι καλά, αλλά παίρνουν χρόνο για να αποδώσουν» αντιτείνουν οι δανειστές.

Από τα άλλα μέτωπα της συζήτησης, στο Εργασιακό υπάρχει επίσης απόσταση, αλλά διαφαίνεται τάση συμβιβασμού εκ μέρους των δανειστών. Σύγκλιση υπάρχει, εξάλλου, στον τομέα των κόκκινων δανείων.
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του χθες στην τηλεόραση του BBC, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τεράστια βήματα και έχει καλύψει τα 3/4 της απόστασης. Εναπόκειται στους δανειστές, είπε, να καλύψουν το υπόλοιπο.

Οι δανειστές συμφωνούν ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί και ότι υπάρχουν κάποια σημεία προόδου και σύγκλισης, όμως σημειώνουν ότι ακόμη και εκεί που υπάρχει σύγκλιση απαιτείται περισσότερη δουλειά για να κλείσει η συμφωνία. Ιδανικά η επίτευξη συμφωνίας τοποθετείται στις αρχές Ιουνίου, αλλά το απώτατο όριο είναι το τέλος Ιουνίου, οπότε και λήγει το πρόγραμμα με την ευρωζώνη, αναφέρουν οι πηγές των δανειστών.

ΔΝΤ
Ενοποίηση των δόσεων

Εφικτή θεωρείται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η ικανοποίηση του αιτήματος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συγχωνευθούν οι 4 δόσεις του Ιουνίου στο Ταμείο σε μία και να πληρωθούν όλες μαζί μετά τα μέσα Ιουνίου.
Το αίτημα έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ο Πρωθυπουργός στον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την περασμένη Παρασκευή, ζητώντας του να παρέμβει στο Ταμείο ώστε να εξεταστεί ευνοϊκά. 

Σύμφωνα με τις πηγές, υπάρχει πρόβλεψη για ενοποίηση πληρωμών στο ΔΝΤ. Ωστόσο πρέπει να περιμένουμε την απόφαση των αρμόδιων οργάνων του Ταμείου, σημείωναν.

Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 305 εκατ. ευρώ στις 5 Ιουνίου και στη συνέχεια 343 εκατ. στις 12 Ιουνίου, 572 εκατ. στις 16 Ιουνίου και 343 εκατ. στις 19 Ιουνίου. Συνολικά, 1,563 δισ. ευρώ μέσα στον μήνα.

Ο λόγος που επιδιώκει ο Πρωθυπουργός την αναβολή είναι γιατί ευελπιστεί ότι μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα έχει επιτευχθεί συμφωνία οπότε θα βελτιωθεί η ρευστότητα του Δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη δόση στο ΔΝΤ 770 εκατ. ευρώ πληρώθηκε στις 11 Μαΐου με κεφάλαια από το συμμετοχή της Ελλάδας στο αποθεματικό του Ταμείου. 

Εφόσον οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορέσει να αυξήσει το όριο για την έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου διευκολύνοντας την κάλυψη των δανειακών του αναγκών μέσω  τραπεζών. Επίσης, θα μπορέσει ίσως να γίνει η επιστροφή των 1,9 δισ. των κερδών των κεντρικών τραπεζών. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης που ρωτήθηκε χθες στη συνέντευξή του στο BBC είπε ότι «σε κάποιο σημείο δεν θα είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας». 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από