Επιστολή με τις υποχρεώσεις τους σε «περίπτωση πολέμου» έστειλε σε 9.000 εφέδρους ο Στρατός της Φινλανδίας εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης με τη γειτονική Ρωσία. Κάποιες στις αρχές του μήνα και άλλες προ λίγων ημερών, οι επιστολές εστάλησαν ακόμη και σε Φινλανδούς οι οποίοι ζουν στο Εξωτερικό.

Η Φινλανδία δεν είναι μέλος του NATO. Μοιράζεται ωστόσο με τη Ρωσία μία συνοριογραμμή έκτασης περίπου 1,5 χλμ. - τη μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος, πλην της Ουκρανίας. Και προφανώς αισθάνεται ευάλωτη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και την κρίση στην Ανατολική Ουκρανία.

Αυτό είναι τουλάχιστον το μήνυμα που εξέλαβαν οι ίδιοι οι αποδέκτες των επιστολών, έστω και αν η κυβέρνηση της χώρας το αρνείται κατηγορηματικά. «Η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία. Είναι προφανώς εξαιτίας της πιο επιθετικής στάσης των Ρώσων», επισημαίνει στην Telegraph ένας από τους εφέδρους. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους ενημερώσεις εκ μέρους του Στρατού σπανίζουν και πως ο ίδιος είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει παρόμοια επιστολή.

Ειδικότερα, οι έφεδροι ενημερώθηκαν μέσω της επιστολής σε ποιο σύνταγμα ή μονάδα πρέπει να αναφερθούν σε περίπτωση εχθροπραξιών, ενώ βρήκαν επίσης «συνημμένες προσωπικές πληροφορίες και τον ρόλο τους σε περίπτωση πολέμου».

Ο Φινλανδικός Στρατός μετρά συνολικά 16.000 στρατιώτες. Εφόσον κληθούν οι έφεδροι ωστόσο, έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει το δυναμικό του με 285.000 οπλίτες και αξιωματικούς.

Επισήμως πάντως, οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας επιμένουν ότι οι επιστολές ήταν υπό σχεδιασμό τα δύο τελευταία χρόνια και το σχέδιο αφορά αποκλειστικά την πρόθεσή τους να «αναπτύξουν μία επικοινωνία με τους εφέδρους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από